SØNDAGSTUR: — Uavhengig av ståsted, opplever mange at en felles hviledag er verdifullt og gir livskvalitet, skriver Knut Arild Hareide. Foto: Frank May / NTB scanpix
SØNDAGSTUR: — Uavhengig av ståsted, opplever mange at en felles hviledag er verdifullt og gir livskvalitet, skriver Knut Arild Hareide. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Rett til fritid er et gode

Vi mister noe grunnleggende dersom søndagen blir som en hvilken som helst annen dag.

Meninger

George Gooding beskylder meg i Dagbladet 11. august for å ha et «kristennasjonalistisk budskap» i debatten om søndagsåpne butikker.

KrF argumenterer ikke for søndagsfri ut ifra et ideal om at hele Norges befolkning er kristne og at alle bør følge Bibelens ti bud. KrF mener det er gode argumenter for en felles nasjonal hviledag, uavhengig av tro og livssyn. Vi mener skiftet mellom arbeid og hvile, mellom hverdag og helg, er et gode og en verdi som vi må verne om istedenfor å svekke.

Vi mister noe grunnleggende dersom søndagen blir som en hvilken som helst annen dag, friheten og muligheten til ro, hvile og rekreasjon som dagen gir for det store flertallet nordmenn i dag. Uavhengig av ståsted, opplever mange at en felles hviledag er verdifullt og gir livskvalitet.

Søndagen regnes i dag av de fleste nordmenn som en annerledes dag, tror jeg.

Da arbeiderne for hundre år kom med krav om å jobbe maks åtte timer om dagen var argumentasjonen nettopp at man har behov for hvile og fritid. Dette behovet er like sterkt i dag. Derfor er fagforeninger, miljøforeninger og frivillig sektor enige i at det er synd dersom markedet skal styre søndagen. En generell åpning for søndagshandel vil føre til en seksdobling av personer som må jobbe på ukas siste dag. I den nyeste undersøkelsen sier hele 73 prosent nei til søndagsåpent. Verken folket eller partene i arbeidslivet vil ha søndagsåpne butikker. De ansatte i varehandelen opplever regjeringens forslag som en trussel, næringen frykter høyere priser, nedleggelser av butikker, større kjøpesenterkonsentrasjon. Det er miljøargumenter mot flere arbeidsreiser og økt energiforbruk. Frivilligheten frykter redusert aktivitet og engasjement. Det er mange gode argumenter mot regjeringens forslag.

Gooding spør om ikke det er mistillit mot kristne å anta at de vil velge IKEA fremfor gudstjeneste dersom søndagen blir en vanlig hverdag. Jeg overlater til hver enkelt å velge hva de vil bruke søndagen til. Poenget er at mange vil oppleve at de mister muligheten til å velge hva de vil gjøre på søndager fordi de vil være nødt til å gå på jobb.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.