Rett til himmels

One Direction sjarmerte med guttete energi og musikkglede.

GLEDESSPREDERE: For det meste leverte One Direction gledesspredende popmusikk, skriver Dagbladets anmelder.
GLEDESSPREDERE: For det meste leverte One Direction gledesspredende popmusikk, skriver Dagbladets anmelder.Vis mer

KONSERT: Det har virkelig bare gått en vei for One Direction siden de ble samlet gjennom britiske X Factor i 2010. Når de i går kveld inntok en norsk scene for første gang, var det for en sal som solgte ut på 17 minutter.

Mottakelsen var deretter, med et hylekor av dimensjoner.

Men der målgruppekonkurrenten Justin Bieber holder seg til den urbane popmusikken, har One Direction oppdatert det klassiske boyband-soundet med sprudlende tyggegummipunk i Katy Perry-land.

Rendyrker gitarpopen
Ikke minst på konsert. Et rent backingband lar oss slippe elementene av beats og autotune som skjemmer noen av låtene på plate, og i stedet rendyrker de fem gutta det de er best på:

Positive og enkle gitarbaserte poplåter med en svært smittende energi, og inderlige romantiske serenader med et innhold bare småjenter kan tro på.

De oppmøtte «directioners» fikk høre nesten hele gruppas siste plate, og alle singlene fra debuten. Med åpningslåta «Up All Night» viser de at Blink 182s boyband-parodierende video til «All The Small Things» kan være en langt mer passende kobling enn før antatt.

Klissete kraftballader
Men i settets første rolige låt, «More Than This», demonstrerer de at de også behersker r'n'b-aktige kraftballader av klassisk boyband-merke.

De roligere øyeblikkene, som det blir mer av midtveis, lar dessuten bandets sterkeste vokalist, Zayn Malik, få skinne. Ikke minst i det han helt riktig introduserer som den beste låta på sisteplata deres, herlig klissete «Little Things».

Leken guttesjarm
Visst inneholder settet noen grove bommerter (versjonene av Blondies «One Way Or Another» og The Undertones' «Teenage Kicks» var bare litt mer tålelige enn på plate), og noen mindre spennende stunder. Og visst stjeler låtskriverne deres skamløst fra musikkhistoriens låtarkiver.

Men for det aller meste leverer gjengen gledesspredende popmusikk, og det på en ujålete, leken og guttete måte som kler både deres og publikums alder.

Glede, humor og en inderlig naiv tro på evigvarende kjærlighet er det som står i sentrum, og det er det ingenting i veien med.

Kontakt med publikum
Kontakten med fansen er upåklagelig, fra småpraten underveis til den faste opplesningsseansen der noen heldige twitrere i salen blir
plukket ut for litt ekstra oppmerksomhet. Det er neimen ikke dumt å ta den turen på plattingen som seiler sakte over publikum til midten av gulvet, heller.

Når de så avslutter det hele med sin største hit og aller første singel, spretne «What Makes You Beautiful», er det foran en arena full av fargerike ballonger, glowsticks og konfetti — og tusenvis av pogende tenåringsjenter (!) som kommer til å huske denne kvelden svært lenge. Det har de grunn til.