Rett til slutt

Et regjeringsskifte i Norge har et sterkt preg av 17. mai, med folk i sin fineste stas og feiring på Karl Johan og Slottsplassen.

De fleste så ut til å være reportere, spesielt mange var det fra radio og fjernsyn. Folk på vei ut av regjering og inn i regjering fløy som bordtennisballer fra mikrofon til mikrofon, fra kamera til kamera, gjerne fra samme kanal og institusjon. Jens ble intervjuet på Stortinget før han kjørte opp til kongen, og på Slottsplassen tre minutter seinere. Og han ble snytt for det som må ha vært målet hele denne uka: selv å offentliggjøre den komplette lista. For mens han var inne hos Hans Majestet, kunne NRK Fjernsynet tømme sekken for alt innhold. Slik kom også Jens med gammelt nytt da han, noen minutter seinere, gjorde det samme.

Kulminasjon

Gårsdagen kulminerte en uke med kaldprat, gjetninger og spekulasjoner. Som dagene er gått, og de samme spekulasjoner er blitt gjentatt, har stadig flere journalister bitt på sin egen krok og trodd at løgn blir sannhet, bare den blir gjentatt ofte nok. Slik Kunne Tove Karoline Knutsen bli kulturminister hos de fleste, og mange andre være innenfor mens de aldri kom over trammen. Hvilket beviser at spørsmålstegnet på tastaturet slett ikke er gått ut på dato. For det fins knapt noe pinligere enn å servere lesere/lyttere/seere gale navn. Spesielt ille er det i avisene, for der fanger trykksverta, og avslører humbugen for lesere som allerede kjenner fasiten.

Fikk rett

Men i går fikk alle rett, etter hvert, med alle riktige navn på plass. Heldigvis var det fredag, slik at både Knut Holm, Odvar Stenstrøm og Per Ståle Lønning hadde fri. Det overlot banen til Fredrik Skavlan og andre vennlige sjeler, og slik fikk både Ellen Horn og Hanne Harlem en myk smak på sine nye karrierer.

Men TV 2-nyhetene gjorde det klart at både Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Hanne Harlem lever i nærmiljø under forhold som interesserer blodhundene i pressen. Schjøtt-Pedersen, som skal forvalte våre penger og skatter, stiller svakt fordi han lever i Bærum med skattefordeler fra Finmark.

Derfor kan verken han eller Jens eller noen andre i den nye regjering forvente noen lange, eller særlige fredfulle hvetebrødsdager.

Mandag begynner den nye hverdag, om ikke før.