Rett til topps for a-ha

STOCKHOLM (Dagbladet): a-ha går i dag rett inn på 1. plass i Tyskland med albumet «Lifelines». Nå tar interessen også av i England. I går spilte de inn video til den neste singelen i Stockholm.

Dagbladet traff i går Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy i Stockholm, der de spilte inn video til «Lifelines». Tittellåta blir den andre singelen fra det nye albumet. Gutta har gode dager etter at verden har oppdaget dem på ny.

Takk for sist

Om en måned innledes en lengre europaturné på Ullevaal Stadion, og en egen høstturné i England får stadig nye arenaer og datoer på lista. Wembley Arena, Birmingham, Manchester og Glasgow er foreløpig plottet inn, men de tyvstarter i et utsolgt Royal Albert Hall 25. juni. For a-ha er dette en aldri så liten takk for sist til deres eget plateselskap i England.

- Disse konsertene gjør vi på tross av Warner i England. De ville ikke gi ut plata vår engang, sier Waaktaar-Savoy.

- Hvorfor ikke?

- Nei, det er jo slik at det sitter 18 år gamle guttunger og bestemmer. De tenker utelukkende på helt nye navn og glemmer at det må være en del der ute som har hørt om oss. Vi har jo tross alt holdt på lenge.

Hjemme hos oss

For lanseringen i England er «Lifelines» valgt som første singel. På Filmhuset utenfor Stockholm sentrum ble det i går spilt inn scener til videoen som skal følge utgivelsen, regissert av svenske Jesper Hiro. Men ingen av a-ha-gutta var noe særlig meddelsomme om hva den skal inneholde.

Enda mer hemmelighetsfulle ble de da Maria Bonnevie og kjæresten Mikael Persbrandt dukket opp på settet.

- Den skal bli en overraskelse, sier Magne Furuholmen om videoen.

Dette er den noen-og-tjuende videoen a-ha spiller inn i karrieren. Fortsatt er de Norges mestselgende og Norges mest omtalte popband. Og også foran «Lifelines» har media brukt mye energi på å omtale det personlige forholdet mellom de tre medlemmene.

- Jeg har vel egentlig gitt opp å få kritikk av ei a-ha- plate i Norge, sier Magne.

- I stedet er det bandet som blir anmeldt. Men jeg innser at også der har vi fått som bestilt. Vi er ikke pressestrateger noen av oss, og har invitert til innfallsvinkler ved selv å åpne for innblikk i de ulike prosessene vi har vært igjennom.

Tysklands-faren

- Men nå er dere blitt mer tolerante og avslappede?

- Avslappede, ja, tolerante, nei, sier Magne med et uttrykk som både er smil og alvor.

- Vi er ikke lenger så grinebiterske. Men vi er alltid bombastiske.

På «Lifelines»-albumet har de tre vært likeverdige bidragsytere til låtutvalget.

- Paradoksalt nok hjelper det oss til å bli et mer samlet band. Det er tre teltstenger som blir slått fast i hver sin retning, men som gir et stødigere fundament, sier Morten.

Tyskerne er det første store publikummet utenom det norske som river «Lifelines» ut av salgshyllene. I dag debuterer plata på den offisielle salgslista der - og går rett i tet. Men Paul er opptatt av det han mener er en «Tysklands-fare».

- Vi har opplevd at vi plutselig har havnet i samme show som Pet Shop Boys og Modern Talking. Spesielt i Tyskland kan det være fare for karrieremessige «høl i bakken». Vi får pengene, men kanskje ikke et image som er verdens mest smakfulle, innser Paul.

Deadline

Fram til 1. november er det ingenting annet enn a-ha som gjelder for de tre medlemmene i bandet. Det er den foreløpige datoen som er satt for promotering og konsertering i forbindelse med «Lifelines». Perioden inkluderer også en turné i Sør-Amerika. Eventuelle planer for utgivelse av albumet i USA ligger foreløpig på is. a-ha sier de må finne de «riktige samarbeidspartnerne» først.

- Blir det flere a-ha-album etter «Lifelines»?

- Der ønsker vi nok å holde kortene tett inntil brystet, sier Paul.

Morten mener det ultimate a-ha-album fortsatt ikke er lagd.

- Ingen av albumene våre hittil er i nærheten av hva de kunne ha vært. Det er på produsentsida vi har lengst vei igjen å gå. Utfordringen er at det er enormt mye informasjon å forholde seg til. Det er så mye å finne og å gripe fatt i - et potensial vi ikke har utnyttet til fulle ennå, sier Morten.

TILBAKE: Magne Furuholmen (f.v.), Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy i Stockholm i går, der de spilte inn video til singelen «Lifelines». - Vi er blitt løsere i snippen og ser mer positivt på ting enn før, sier Morten Harket.