DEBATT

Debatt: Næringspolitikk

Rett vest med Rødt i vest

Kristjansson stiller til valg på en politisk plattform som vil erstatte Norges soleklart mest lønnsomme industri med tomme luftslott.

VIL LEGGE NED OLJEINDUSTRIEN: Rødt har en politikk som vil sende hundretusenvis av norske arbeidstakere ut i ledighet, skriver næringsminister Torbjørn Røe isaksen i en kommentar til Mimir Kristjansson. Foto: NTB Scanpix
VIL LEGGE NED OLJEINDUSTRIEN: Rødt har en politikk som vil sende hundretusenvis av norske arbeidstakere ut i ledighet, skriver næringsminister Torbjørn Røe isaksen i en kommentar til Mimir Kristjansson. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mimir Kristjansson krangler med Civita om industri. Men partiet hans, Rødt, har en politikk som vil sende hundretusenvis av norske arbeidstakere ut i ledighet. Verst går det utover Vestlandet.

NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: NTB Scanpix
NÆRINGSMINISTER: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det går en diskusjon mellom Civitas Mads Kirkebirkeland og tidligere Klassekampen-medarbeider Mimir Kristjansson om verdiskaping. Men bak diskusjonen om hvor verdiskapingen egentlig er størst, og hvorvidt det er rimelig å regne med olje- og gass når man sammenlikner Rogaland og Oslo, er en annen ting gått nesten ubemerket hen - trolig fordi det er mest beleilig for Kristjannson selv. Han er nemlig ikke lenger en fri penn i Klassekampen som kan skrive varmt om industri med en nostalgisk lengsel tilbake til Gerhardsens Arbeiderparti. Nei, han er nå ordførerkandidat for partiet Rødt i Stavanger, et parti som på mange nasjonale målinger er langt over sperregrensen og kanskje vil holde Arbeiderpartiet som politisk gissel i framtida.

ORDFØRERKANDIDAT: Mimir Kristjansson. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ORDFØRERKANDIDAT: Mimir Kristjansson. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Så hva står Rødt for i næringspolitikken? Vi kan hoppe over det kommunistiske svermeriet i prinsipprogrammet og gå rett til arbeidsprogrammet. I denne sammenhengen kan vi også se bort fra at det knapt er en eneste positiv formulering om næringslivet, og at eiere nærmest framstilles som skurker.

Det som er særlig oppsiktsvekkende er at Rødt slår fast at de vil legge ned norsk oljeindustri i løpet av ti år, og i praksis legge ned leverandørindustrien over natta. Eller som de sier selv: «Norsk oljeindustri skal trappes ned gjennom å stanse nye lete- og prøveboringer, ikke gi nye utslippstillatelser på norsk sokkel.» At de i tillegg skriver at bruken av kull skal reduseres, mens norsk gass som er et åpenbart alternativ altså skal fases ut, viser bare hvor lite mening det gir både som klimapolitikk og industripolitikk.

Med andre ord vil Rødts politikk være en katastrofe for den næringen Kristjansson hevder å forstå, siden han er fra Vestlandet. Olje- og gassnæringen skal rett og slett avskaffes, legges ned. 200 000 mennesker må finne seg nye jobber.

Forstår jeg Rødt riktig, er planen at de ansatte skal jobbe med fornybar energi – uten at de gir noen forklaring på hvordan dette enorme skiftet skal skje. Og de som husker tilbake til 2017 kan kanskje erindre at ingen ringere enn Kristjansson på «Dagsnytt 18» harselerte (meget godt!) med alle som fantaserte om at nettopp deres kjepphest skulle bli den nye oljen. Nå, to år etterpå, stiller han til valg på en politisk plattform som vil erstatte Norges soleklart mest lønnsomme industri med tomme luftslott.

Jeg har ikke engang nevnt at arbeidsprogrammet er fullt av ekstremt dyre løfter om alt mellom himmel og jord, men hvordan skal det finansieres hvis norsk næringsliv – inkludert vår største næring – i praksis svekkes år for år?

Kristjannson stiller til valg som ordfører i en by. Den største utfordringen han kommer til å møte som ordførerkandidat vil kanskje være å skulle se vanlige arbeidsfolk i øynene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer