Rette linjer

«Byggmester Solness» er nevrotisk nok når det gjelder. Ellers blir det litt stivt.

FANTASTER: Byggmester Solness (Ola Otnes) og Hilde Wangel (Julia Bache-Wiig) har en nevrotisk kjemi seg imellom, mens resten av omgivelsene veksler blikk. Men forholdet mellom dem er det som fungerer best i Teater Ibsens oppsetning av «Byggmester Solness». Foto: Dag Jenssen/Teater Ibsen.
FANTASTER: Byggmester Solness (Ola Otnes) og Hilde Wangel (Julia Bache-Wiig) har en nevrotisk kjemi seg imellom, mens resten av omgivelsene veksler blikk. Men forholdet mellom dem er det som fungerer best i Teater Ibsens oppsetning av «Byggmester Solness». Foto: Dag Jenssen/Teater Ibsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Tjo hei, her skal det oppdateres! Byggmester Solness (Ola Otnes) kommuniserer med omverden gjennom solness.com, han går rundt i et heller uskjønt, hardt opplyst rom, sitter på plexiglasstoler og omgir seg med murrende lakeier med kresent utvalgte skjerf og briller. Inn i denne harde, striglete verden kommer Hilde Wangel (Julia Bache-Wiig) som et rosenkinnet naturbarn og river den feirede arkitekten ut av sin makelige bitterhet.

Tidsreise I programmet skriver regissør Pål Øverland at han opplever det å hente Ibsen ut av sin tid og plassere den i vår som«nødvendig» for at skuespill som «Byggmester Solness» skal oppleves som relevante. Denne anmelder er av den oppfatning at det kommer helt an på hvordan tidsreisen gjøres.

Øverlands grep har helt klart sin logikk, det er ikke krampaktig, som slike forflytninger kan være, men det er ikke spesielt interessant heller, det åpner ikke teksten for nye tolkninger — og dét å tvinge hovedpersonene til å fremføre noen av sine viktigste replikker som ganske umelodiøs sang er i alle fall ikke med på å bringe historien om kirker, hjem og luftslott noe nærmere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer