Retten feide all tvil til side

Knusende dom mot tiltalte i Monika-saken – men også over politiet

18 ÅRS FORVARING:  Tiltalte Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
18 ÅRS FORVARING:  Tiltalte Donatas Lukosevicius i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Tingretten veide all tvil om skyldspørsmålet, men fant at den ikke hadde tilstrekkelig vekt. Donatas Lukosevicius (34) ble dømt til atten års forvaring for å ha kvalt og drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011.

Dommen går grundig gjennom alle sentrale bevis og den tvil forsvaret har skapt rundt disse. På punkt etter punkt kommer retten til at det ikke er noen rimelig tvil om hvordan bevisene skal forstås og vurderes. Samlet peker de helt entydig mot tiltalte, som etter rettens mening forsettlig tok livet av et barn for å skjule et innbrudd og tyveri hos sin tidligere samboer. Den strenge straffen, som er i overensstemmelse med aktors påstand, reflekterer både gjerningens grusomme karakter og rettens vurdering av at tiltaltes personlighet. Lukosevicius er rettslig tilregnelig, men er en farlig voldsmann med en dyssosial personlighetsforstyrrelse og psykopatiske trekk.

Monika-saken er ikke over med dette. Dommen vil høyst sannsynlig bli anket med en ny gjennomgang av bevis og skyld. Tingrettens gjennomgang og konklusjon markerer likevel at vi står overfor en vending av historiske dimensjoner. Da politiet etterforsket Monikas dødsfall første gang for fem år siden, kom de raskt til at 8-åringen måtte ha begått selvmord ved hengning. Derfra gikk nesten alt galt, og saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

Hadde ikke den samvittighetsfulle politioverbetjenten Robert Schaefer ropt et tydelig varsko om feil i etterforskningen, ville det aldri blitt noen rettssak med Donatas Lukosevicius på tiltalebenken. Feilene Schaefer pekte på ble bekreftet av undersøkelser foretatt av den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen. Svikten i etterforskningen ble til sist verifisert i en knusende rapport fra en arbeidsgruppe oppnevnt av riksadvokaten.

Les også: Politiet om dommen i Monika-saken: - Gir oss en mulighet til å få jobbet opp tilliten igjen

Sentralt i dommen fra Nordhordland tingrett står DNA-bevisene som knytter domfelte direkte til Monika. Det ble funnet flere DNA-spor på Monikas kropp, og retten mener prøvene med svært høy sannsynlighet stammer fra Lukosevicius. At DNA skulle vært overført via andre gjenstander eller personer, finner retten usannsynlig, på grensen til teoretisk tvil. Muligheten for en slik indirekte DNA-overføring har vært et av forsvarets viktigste kort. Dommen avviser dette som en reell mulighet.

Både direkte og indirekte kritiserer tingretten politiets opprinnelige etterforskning. I sin opplesning av dommen etterlyste sorenskriver Håkon Rastum et sterkere grunnlag for å fastslå hvorvidt tiltalte var i boligen der drapet skjedde. Han viste til at politiet bare tok DNA-prøver nokså få steder i leiligheten. Og hva verre er: Egentlig skulle disse prøvene etter gjeldende regler vært kastet. Hadde det skjedd, ville en sak mot Lukosevicius stått vesentlig svakere. Kanskje ville det ikke blitt noen sak i det hele tatt. DNA-prøvene er navet i Monika-saken.

I dommen legger retten også vekt på andre forhold. Den utelukker helt at Monika skal ha fingert et innbrudd i huset, prøvd å nå sin mor på mobilen flere ganger og deretter hengt seg selv med et belte i et helt mørkt rom. Retten er også overbevist om at 8-åringen var i live da moren gikk på jobb. Derimot fester retten ingen lit hva tiltalte har forklart om sine bevegelser på drapsdagen. Retten peker også på at Donatas Lukosevicius over lang tid hadde trakassert og forsøkt å presse penger av Monikas mor etter et samlivsbrudd.

Dermed gjenstår følgende handling: Den tidligere samboeren gjør innbrudd for å stjele gullsmykker han vet blir oppbevart i boligen. Han blir overrasket av Monika som er hjemme fra skolen på grunn av sykdom. Drapet er ikke planlagt, men han velger å ta livet av Monika for å “løse” det problemet han er kommet opp i. Ifølge dommen dreper Lukosevicius et barn han kjenner godt for smykker verdt ti tusen kroner og for å skjule innbruddet.

Dommen kan altså bli anket, og det gjenstår å se om dette blir Monika-sakens rettslige fasit. Når det gjelder politiets første etterforskning foreligger det et slags sluttresultat. Rapporten fra riksadvokatens arbeidsgruppe fastslår at etterforskningen meget tidlig kjørte seg fast i et feilspor, dvs. troen på at Monika begikk selvdrap. I neste omgang førte dette til at en lang rekke etterforskningsskritt ikke ble tatt. Saken ble henlagt uten at hendelsesforløpet var klarlagt. Og det var først da Robert Schaefer to år seinere stilte spørsmål ved selvmordsteorien, at det sakte og motvillig løsnet.

Politiledelsen i Hordaland politidistrikt ville kneble varsleren i egne rekker, og bøyde ikke av før riksadvokaten grep inn. I februar i fjor ble politidistriktet ilagt et forelegg på 100 000 kroner for grov uforstand i tjenesten. Spesialenheten etterforsket også fire politifolk som hadde status som mistenkte, men henla sakene mot samtlige av dem. Saken får ingen personalmessige konsekvenser.

Så vet vi i hvert fall at politiet har fremragende rettssikkerhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.