MISFORNØYD: Tor Erling Staff anker dommen for sin klient Odd Nerdrum. Foto: Tommy H. Brakstad
MISFORNØYD: Tor Erling Staff anker dommen for sin klient Odd Nerdrum. Foto: Tommy H. BrakstadVis mer

- Retten har tatt hurtig bastante standpunkt

Forsvarer Tor Erling Staff om Nerdrum-dommen.

(Dagbladet): Onsdag ble Odd Nerdrum dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik. Kunstneren har solgt bilder for 14 millioner kroner uten å betale skatt.

Det var en tydelig oppgitt forsvarer som tok i mot pressen etter at dommen ble kjent.

- Vi er kjempemisfornøyd. Retten tar som et utgangpunkt at Nerdrum ikke bare mangler troverdighet, men at han ikke vet hva troverdighet er en gang, for å si det på min måte, kommenterer Tor Erling Staff til Dagbladet.

Unødig forenkling Han mener retten har vært veldig flink til å få saken til å virke enkel.

- Jeg føler bevisbyrden er blitt motsatt. Det er han som må bevise sin forklaring. Dette går igjen hele veien, fortsetter Staff.

- Retten har tatt veldig hurtig bastante standpunkt, legger han til.

Ifølge Staff er Nerdrum i utlandet. Han har ikke snakket med klienten om dommen, men forteller at Nerdrum har anledning til å gjøre seg kjent med innholdet.

Etter hva Dagbladet kjenner til befinner kunstneren seg i Frankrike.

Anket for lenge siden Staff har ikke brukt lang tid på å vurdere anken.

- I min hjerne er den anket for lenge siden. Jeg har ikke konferert Nerdrum med dette, men jeg tar det som gitt at vi kommer til å anke. Like sikkert som at han ikke er her, understreker han.

Saken har pågått i flere år. Politiadvokat Asbjørg Lykkjen fikk altså medhold i sin påstand i Oslo Tingrett onsdag. Foruten fengselsstraffen må Nerdrum betale saksomkostningene på 10 000 kroner.

Ikke tatt hensyn til tourettes Straff synes straffeutmålingen er for streng.

- De angir å ha tatt noe hensyn til hans tourettes-lidelse og den type ting. Det finnes andre dommer de kunne hensyntatt.

Blir dommen stående må altså Odd Nerdrum sone i norsk fengsel.

Odd Nerdrum har tidligere betegnet anklagene mot ham som «tøys» og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen, da han møtte i retten i starten av august.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med verken Odd Nerdrum eller politiadvokat Asbjørg Lykkjen.

PREGET: - Kanskje den norske stat ville ta livet av meg, dytte meg inn i selvmordet?, sa Odd Nerdrum mens saken pågikk for Oslo Tingrett. Bildet er fra 2001.Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
PREGET: - Kanskje den norske stat ville ta livet av meg, dytte meg inn i selvmordet?, sa Odd Nerdrum mens saken pågikk for Oslo Tingrett. Bildet er fra 2001.Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer