Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Retten: Nerdrum er dobbelt beskattet

Likevel tapte Nerdrum søksmålet mot Skatt øst.

TAPTE: Odd Nerdrum har tapt saken mot Skatt øst. Her i Oslo tingrett sammen med sin kone Turid Spildo som begge vitnet i saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TAPTE: Odd Nerdrum har tapt saken mot Skatt øst. Her i Oslo tingrett sammen med sin kone Turid Spildo som begge vitnet i saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Odd Nerdrum fikk ikke medhold i skattesaken han anla mot Skatt øst.

Nerdrum krevde at skatteklagenemndas skjønnsligning for inntektsårene 1998 — 2002 ble opphevet som ugyldig.

Retten gir likevel Nerdrum medhold i at han har skattet for mye. Men selv om retten konkluderer med at Nerdrum skattes to ganger for 700 000 dollar, blir ikke ligningen endret.

- Jeg er helt oppgitt. Retten opphever ikke ligningen selv om den aksepterer at Nerdrum har betalt skatt av inntekten flere ganger, sier Nerdrums advokat Pål Berg til Dagbladet.

- Tingrettsdommeren slakter i realiteten dommen i straffesaken, og er kritisk til ligningsnemdas avgjørelse, men så faller de ned på et formalistisk grunnlag og avviser saken med at det ikke er noe feil i skattemyndighetenes saksbehandling, sier Berg.

- Hva er Nerdrums reaksjon på dette?

- Han er oppgitt. Han føler seg ikke noe mindre forfulgt nå, når dommen bekrefter det han har sagt, nemlig at han har oppgitt all inntekt til beskatning, uten å oppheve vedtaket, sier advokaten.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, som førte saken for Skatt øst, men har ikke lyktes.

Tror på Nerdrum Dagbladet har i høst sporet opp og avslørt en rekke nye dokumenter i saken som viser at skattemyndighetene trolig har talt flere av Nerdrums inntekter to ganger, og at Nerdrum sannsynlig vis har skattet av alle sine inntekter, men muligens til feil land og feil tid.

Retten tar ikke stilling til om Nerdrum har skattet av summer mottat på utenlandske kontoer, men bekrefter at Nerdrum er blitt dobbelt beskattet av norske skattemyndigheter.

«I motsetning til skattevedtakene og tingrettens og lagmannsrettens dom i straffesaken, har retten funnet det sannsynliggjort at Nerdrum sendte USD 700 000 fra bankboksen tilbake til galleriet, og at galleriet deretter sendte beløpet til Nerdrums bankkonto i Luxembourg. Det vil etter rettens mening medføre en dobbeltbeskatning dersom både USD 900 00 og de senere utbetalingene fra galleriet til bankkontoen i Luxembourg skattlegges, slik lagmannsretten har gjort.»

- Mørkla opplysninger Retten finner likevel ikke dette tilstrekkelig for at Nerdrum skulle vinne fram:

«Imidlertid kom retten til at Nerdrum selv kan bebreides for ikke tidligere å ha opplyst saken tilstrekkelig for skattemyndighetene, og etter Høyesteretts praksis kan en skattyter da ikke påberope seg faktiske feil i ligningsvedtaket».

Dommen konkluderer også at pengene i bankboksen skulle blitt skattet av i det de ble mottat, ettersom de «må anses som utbetalt til saksøkers fri disposisjon».

Retten mener videre at Nerdrum bevisst har unnlatt å opplyse skattemynidghetene om transaksjonene:
 
«På bakgrunn av ovennevnte kan retten ikke se det annerledes enn at saksøker bevisst har latt overføringene til og fra bankboksen, samt de senere overføringer fra galleriet til saksøkers konto i Luxembourg, ligge i mørket så lenge som mulig.»

- Ikke et problem Nerdrum har tidligere forklart følgende om hvorfor han ikke opplyste om pengene som lå i bankboksen:

- Jeg oppfattet ikke det som et problem. Som jeg har forklart, var det var ikke mine penger så lenge de lå i bankboksen. De var et lån fra Forum Gallery, og jeg rørte dem ikke. En kriminell handling ville vært å stikke av med masse penger og gjemme dem bort i ukjente banker.

Til tross for at retten bekrefter at Nerdrum blir dobbelt beskattet, mener tingretten at Skatt øst ikke kan lastes for å ha ilagt kunstneren for mye skatt.

«I mangel av andre pålitelige og kontrollerbare opplysninger, kan det ikke bebreides skattemyndighetene at de så sent som i skatteklagenemndas vedtak av 27. juni 2011 betraktet både utbetalingene av USD 900 000 og USD 325 000 fra galleriet til saksøker — på samme måte som alle øvrige utbetalinger fra galleriet til saksøker — som skattbar inntekt fra kunstomsetningen i USA. Skatt Øst tilkjennes fulle sakskostnader.»

Saken oppdateres.