Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Retten til å bombe Syria

President Putin benytter seg også av retten til å bombe Syria. Men hva vil han oppnå?

KLAR FERDIG, BOMB: Et russiske fly slipper en bombe over Syria. Bildet er fra Det russiske forsvarsdepartementet. Foto: AP/Scanpix
KLAR FERDIG, BOMB: Et russiske fly slipper en bombe over Syria. Bildet er fra Det russiske forsvarsdepartementet. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger har russiske fly krysset NATO-landet Tyrkias luftrom, og fått varsellampene til å gå varme. NATOs generalserketær Jens Stoltenberg sier at deres etterretning viser en større russisk styrkeoppbygging i Syria, med både marinefartøyer og bakkestyrker. Og Tyrkias president Recep Erdogan sier i krasse ordelag at overflygingene må stanse, og hans statsminister Ahmet Davutglu lover økt beredskap mot russiske overflyginger.

- Selv om det er en fugl som er på vingene, så vil den bli avskåret, sier Davutglu.

Russlands engasjement i krigen i Syria understreker den virkeligheten at «alle» har rett til å gjøre som de vil i Syria. USA og Frankrike har rett til å bombe Den islamske stat, IS. Tyrkia har rett til å bruke krigen i Syria til å bombe den kurdiske geriljaen PKK i både Syria og i Tyrkia, i tillegg til å bombe IS.

RUSSLAND HAR RETT til å bombe alle motstanderne til president Bashar al-Assad, inkludert Den frie syriske hæren, som støttes av USA og Vesten.

Og selv om Russland idag også bombet IS-mål i Palmyra, ifølge syriske medier, er det i så fall første gang Russland bomber IS-mål siden de gikk inn i krigen sist onsdag, ifølge The Guardian. I tillegg er det grunn til på tro at det russiske engasjementet for Assad mobiliserer sunni-krefter i Golfen til å finansiere de sunni-gruppene som Russland nå bomber. Dessuten spiller Iran sitt spill, delvis i samspill med Assad og Russland. Det er veldig mye armer og bein i Syria nå.

Det vi vet er at IS er en reell trussel mot russisk sikkerhet på en mye mer grunnleggende måte enn i Vest-Europa. I en enda mer tilspisset situasjon kan russisk Kaukasus igjen bli et brohode for islamistisk terror mot Russland. Hvorfor ser det da ut til at Russland i første omgang bomber andre opposisjonsgrupper enn IS?

DEN FRITTALENDE tidligere britiske ambassadøren til Moskva, Tony Brenton, sier i et intervju med The Moscow Times at en av grunnene til at den russiske presidenten har engasjert seg i Syria er at Vesten har laget kaos der.

- Den Putin jeg møtte vil ha en viss skrå glede i å ta initiativet der, men hans begrunnelse er at Vesten har laget kaos i Syria, sier Brenton.

Men overflygingene over tyrkisk territorium, og de tyrkiske reaksjonene på det, viser hvor farlig Russlands innhopp i det syriske krigsteateret - der alle slåss mot alle - er.

Et hovedmål for Putin er åpenbart å være med på å bekjempe IS, slik han sier. Den russiske bombingen så langt tyder på at han mener at den beste måten å gjøre det på er å slåss mot alle som slåss mot Assad. Støtte til Assad er garantisten mot større IS-innflytelse, synes Russland å mene.

PUTIN VIL dessuten få fokus bort fra den ødeleggende krigen i Ukraina, der Russland nå vil ha en avtale. Han vil bokse over sin vektklasse, og skape inntrykk av at Russland rydder opp i Syria, der USA og Vesten har feilet. Og han vil legge alen til sin vekst som Russlands leder.

Det siste halvannet året har vist oss at Vladimir Putin er en leder som spiller høyt. Da han annekterte Krim i mars 2014, ser det ut til at det var instinktene som styrte ham, han har selv sagt at han bestemte seg for å annektere Krim samme natt som Viktor Janukovitsj måtte rømme fra den ukrainske hovedstaden. Og da han støttet det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina var det først nølende. Men plutselig var han bundet til å måtte forsvare deres posisjon på bakken, og gjorde det. Det som var en suksess på Krim viste seg å bli en katastrofe i Øst-Ukraina.

Og - som avisa The Guardian skrev i en leder forleden - det vi har sett det siste halvannet året er at Putin ikke nødvendigvis tenker ting gjennom. Eventyret i Øst-Ukraina er uttrykk for det, Russland har ingen egentlig utgangsstrategi. Syria kan komme til å vise det samme, at Russland er engasjert i en krig det vil være vanskelig å komme ut av.

Men det gjør kanskje ikke så mye? Syria er krigen der alle ser ut til å ha rett til å delta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!