KOMMENTARER

Veggmaleri av Sylvi Listhaug:

Retten til å korsfeste

Aksepterer vi karikaturer av profeten Muhammed med bombe i turbanen, må vi også tåle at en kunstner korsfester Sylvi Listhaug, skriver John O. Egeland.

GATEKUNST: Natt til andre påskedag ble dette veggmaleri av Sylvi Listhaug ført opp på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
GATEKUNST: Natt til andre påskedag ble dette veggmaleri av Sylvi Listhaug ført opp på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ytringsfrihet er en rettighet som er notorisk vanskelig å avgrense - og som skal være det. Det meste skal passere. Likevel kan uventede og provoserende ytringer få blodet til å bruse og protestene til å flomme.

Denne gang er det en kunstner som bare kaller seg AFK, som har satt sinnene i kok. I et gatemaleri i Bergen skildrer han en nokså avkledt Sylvi Listhaug hengende på korset.

På og rundt henne har han plassert ulike gjenstander og tegn som er direkte i sin tale: En tornekrone, logoen til partiet Rødt (som fremmet mistillitsforslaget mot Listhaug), en Frp-logo, blomsterbuketter, en bråte mikrofoner mens magen bærer teksten «Min kamp».

Kunstneren selv har ytret seg om ideene bak bildet. Han er opptatt av at krangelen rundt Listhaug har ført til at mange andre og viktigste spørsmål har kommet i bakgrunnen, blant annet årsakene til tvungen migrasjon. Bildet er ment som en kommentar til Listhaugs retorikk, blant annet at hun «ofrer seg» for at Frp skal sitte i regjering, sier han til avisa Dagen.

I et slikt perspektiv er korsfestelsen av Listhaug en kunstnerisk kommentar fra venstre. Men den provoserer også kristne som ikke har noe hjertelig forhold til den avgåtte justisministeren. Lederen i KrF, Knut Arild Hareide, finner bildet usmakelig, og på sosiale medier er det mange som kaller det blasfemisk og hjerterått.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer