Retten til å være før var

Metylparaben er fortsatt mistenkt hormonforstyrrende. Ingress

MENS VI VENTER: «Advarselene fra forskerne må tas på alvor», skriver forbrukerrådet i svaret om hormonappen deres. Foto: John T. Pedersen
MENS VI VENTER: «Advarselene fra forskerne må tas på alvor», skriver forbrukerrådet i svaret om hormonappen deres. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når stadig flere forskere roper varsko om hormonforstyrrende stoffer, burde det være en selvfølge at vi får vite om det. Og det burde være en selvfølge at forbrukerne får vite hvilke produkter som kan inneholde skadelige kjemikalier. Dessverre er dette langt fra selvfølgelig. Mange mener at forbrukerne ikke trenger å få vite så mye om produktene de kjøper. Forbrukerrådet jobber derimot hver dag for å sikre denne retten og muligheten til å være føre var.

Erik Schreiner-Skas i selskapet Naturlig Valg liker ikke dette så godt. Han påstår i Dagbladet 19. juni at Forbrukerrådets informasjonskampanje og hormonsjekk-app sprer usannheter og skaper parabenparanoia. Naturlig Valg tapte nylig sitt søksmål mot Forbrukerrådet for fallende salg av A-creme etter at Hormonsjekk ble lansert. Det Schreiner-Skas glemmer er at det er forbrukerne selv som har valgt bort hudkremen hans etter at de fant ut hva produktet inneholder. Stoffet metylparaben står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer- den såkalte kandidatlista. Alle stoffene på lista, inkludert metylparaben, er dokumentert hormonforstyrrende i minst et dyreforsøk. Da danske myndigheter i fjor bestilte en ny vitenskapelig gjennomgang av metylparaben, konkluderte forskerne med at stoffet fortsatt er mistenkt hormonforstyrrende.

I sin ferske dom slår tingretten fast at Forbrukerrådet gjennom kampanjen setter søkelys på et alvorlig tema. Dommen understreker at Forbrukerrådet er i sin fulle rett til å sikre at forbrukerne kan ta trygge valg. Også basert på en føre-var-holdning. Det skulle egentlig bare mangle. Forskning tyder på at stoffer vi eksponeres for fra hudpleie og andre hverdagsprodukter virker sammen og at denne cocktailen av hormonforstyrrende kjemikalier kan være skadelig. Rapporten «State of the Science of Endcorine Disrupting Chemicals 2012», som er utarbeidet for FN og WHO, peker på at hormonforstyrrende stoffer sannsynligvis bidrar til økningen av kreft, diabetes og redusert forplantningsevne. Forskerne bak rapporten foreslår strengere regulering av stoffene.

Advarslene fra forskerne må tas på alvor. Det er bekymringsfullt at barn og unge er ekstra sårbare for denne type påvirkning. Med Hormonsjekk er det enkelt å sjekke om hudpleieprodukter inneholder de mistenkte stoffene.Mens vi venter på at politikerne tar grep for å regulere stoffene strengere, oppfordrer vi forbrukerne til å være føre var og ta en ekstra sjekk før produktene havner i handlekurven.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer