LEDER

Oppdrett:

Retten til mat uten miljøgift

Hvis laksenæringen ikke vil rense fiskefôret frivillig, bør myndighetene sørge for at de må.

Miljøgifter: Fiskefôret bør renses, slik at det blir mindre miljøgifter i maten vår. Foto: NTB scanpix
Miljøgifter: Fiskefôret bør renses, slik at det blir mindre miljøgifter i maten vår. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den svenske kommunen Åre har sluttet å servere norsk oppdrettslaks til barn i barnehager og elever i grunnskolen. Begrunnelsen er at lakseforet inneholder giftstoffer og at lakselus og rømninger fra anleggene truer bestanden av vill laks. Det vises til at vi ikke kjenner de langsiktige konsekvensene av de stoffene som finnes i oppdrettslaks.

At en svensk utkantkommune angriper oppdrettsnæringen er omtrent like virkningsfullt som å bruke sprettert mot en elefant. Og svaret fra næringen følger den faste oppskriften:

Det vil alltid være mulig å finne enkelte miljøgifter i mat, men poenget er at nivået ikke skal være skadelig. Det sørger myndighetene for. Mattilsynets prøver gjennom mange år viser at grenseverdiene ikke er oversteget.

Dette har næringen rett i. Men det forteller ikke hele historien. Og spørsmålet om miljøgifter i maten er slett ikke noe ansvar for myndighetene alene. Produsentene har et soleklart ansvar for hva de tilbyr forbrukerne.

Et viktig spørsmål er om grenseverdiene er forsvarlige, og om de utelukkende er fastsatt av hensyn til folkehelsen. Det er for eksempel godt kjent at norske myndigheter har motarbeidet forslag i EU om å senke grenseverdiene for enkelte skadelige stoffer. I praksis foretas en avveining som både tar hensyn til næringens interesser og folkehelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer