Rettet opp feil i avisa - etter 48 år

Rett skal være rett i New York Times.

(Dagbladet.no): Enhver publikasjon med respekt for seg selv publiserer rettelser til åpenbare feil i artikler, men få tar dette så alvorlig som New York Times, som denne uka retter opp et feil oppgitt navn - 48 år etter at artikkelen sto på trykk.

Seriøst

Den ærverdige amerikanske avisa vier hver dag betydelig spalteplass, både på papir og på nett, til rettelser, men presiseringen av riktig navn på en rolleinnehaver i en oppsetning av «West Side Story» i 1960 overgår trolig det meste.

Rettelsen lyder tørt:

«I en oppramsing i forbindelse med en anmeldelse av nyoppsetningen av \'West Side Story\' 28. april 1960, er etternavnet på skuespilleren som spiller Action, feil oppgitt. Han heter George Liker, ikke Johnson.»

Ifølge The Times kommer rettelsen nå fordi skuespiller Liker, som akter å prøvespille for en planlagt oppsetning av stykket til neste år, har påpekt feilen overfor avisa.

Ikke kamppilot

I samme slengen beklager avisa at de de siste tolv åra har omtalt John McCains rolle i Vietnamkrigen som «kamppilot» når han vitterlig ble skutt ned over Hanoi i en A-4 Skyhawk, som teknisk heller er et angrepsfly mer enn et kampfly.

FEIL SKUESPILLERNAVN: New York Times retter denne uka opp navnet på en av skuespillerne i en 1960-oppsetning av «West Side Story» - 48 år etter at anmeldelsen sto på trykk. Her fra en nyere oppsetning av stykket. Foto: PIERRE VERDY/AFP/SCANPIX
FEIL SKUESPILLERNAVN: New York Times retter denne uka opp navnet på en av skuespillerne i en 1960-oppsetning av «West Side Story» - 48 år etter at anmeldelsen sto på trykk. Her fra en nyere oppsetning av stykket. Foto: PIERRE VERDY/AFP/SCANPIX Vis mer

Men sistnevnte rettelse har ikke gått upåaktet hen. Blant andre bloggeren Gawker påpeker at mange ser på Skyhawkene nettopp som et kampfly, ikke minst etter at de ble brukt som stand-ins for russiske MiGer i filmen «Top Gun».

I tillegg påpeker Gawker at flyet har mange av de typiske kampflyattributtene, som muligheten til å skyte luft-til-luft-raketter, og synes USAs største avis har gitt seg litt for tidlig i dette tilfellet, spesielt når tolv års dekning står på spill.

- The Times har utvilsomt gransket dette grundig, og «angrepsfly» er en mer korrekt betegnelse på A-4 enn «kampfly» - men det er ingen grunn til å gå bort fra å bruke en helt gangbar alternativ betegnelse.

Rettet opp feil i avisa - etter 48 år
- ANGREPSPILOT, IKKE KAMPPILOT: John McCain, som her gratuleres av president Richard Nixon etter at han slapp løs fra nordvietnamesisk fangenskap i 1973, skal heretter omtales som «angrepspilot» istedenfor «kamppilot» i New York Times.