DEBATT

Debatt: Uføre og pensjon

Rettferdig alderspensjon

Er det rimelig at uføre får gode pensjoner? Ja, definitivt. Er det rimelig at uføre får vesentlig mer i pensjon enn pensjonister som hele tiden har stått i full jobb? Jeg mener nei.

MER RETTFERDIG: Hadde vi startet med blanke ark og tegnet et nytt system, tror jeg mange av oss ville gått inn for en løsning lik den regjeringen nå foreslår.

Fordi den er mer rettferdig enn dagens ordning, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MER RETTFERDIG: Hadde vi startet med blanke ark og tegnet et nytt system, tror jeg mange av oss ville gått inn for en løsning lik den regjeringen nå foreslår. Fordi den er mer rettferdig enn dagens ordning, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg to personer, John Olav og Tom. De er like gamle og har jobbet i samme bedrift. John Olav blir ufør underveis i karriereløpet, mens Tom jobber fullt og går av ved 66 år. Han er utbrent, og orker ikke mer. Tom får da mindre i pensjon enn John Olav.

Er det rettferdig?

Det er det saken om skjermingstillegget for uføre koker ned til. Selv uten et skjermingstillegg, vil uføretrygdede fortsatt få mer enn en som går av mellom 62–64 år, og like mye i alderspensjon som folk som står i full jobb til de er 65–66 år.

Jeg vil ha velferdsordninger som er bærekraftige, og som oppfattes som rettferdige. Når om lag 2/3 av alle arbeidsføre slutter i arbeid før fylte 67 år, mener jeg vi ikke kan ha et regelverk som gir uføre en alderspensjon som om de sto i jobb lenger enn til 67 år. Derfor foreslår regjeringen nå å ikke videreføre skjermingstillegget for uføre som blir alderspensjonister

Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje reflekterer godt rundt spørsmål om uføres alderspensjon (20.09), selv om vi konkluderer ulikt. Leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Eva Buschmann, er også kritisk til forslaget, og mener saken handler om rettferdighet (23.09). Det er jeg enig i.

Da pensjonsreformen ble utformet, var målet at uføre skulle få en alderspensjon på nivå med arbeidsføres alderspensjon. Den gang var man usikre på hvor mye alderspensjon arbeidsføre faktisk kom til å få. Det var bakgrunnen for at det etter diskusjon ble innført et eget tillegg til uføres alderspensjon. Den rødgrønne regjeringen la bare inn skjerming fram til 1951-kullet. Vi har utvidet til 1952- og 1953-kullene. Det gjorde vi for å få tilstrekkelig tid til å gjøre en grundig vurdering av behovet for en ytterligere utvidelse.

Når vi nå foreslår ikke å forlenge tillegget, er det fordi vi ser at folk som har stått lenge i jobb, men ikke har helse eller ønske om å stå lenger enn til første halvdel av 60-åra, får vesentlig mindre i alderspensjon enn uføre. Det bryter med arbeidslinja om at det skal lønne seg å jobbe.

Ny statistikk er nemlig tydelig: Det er ikke slik at uføre får en lavere alderspensjon enn arbeidsføre. Det er tvert om motsatt. Etter sju år med pensjonsreform ser vi at nivået på uføres alderspensjon ligger høyt, sammenliknet med alderspensjonen til de som har stått i arbeid. Selv uten tillegget er uføres alderspensjon på nivå med arbeidsføres. I visse tilfeller kan uføre, når vi ser bort fra skjermingstillegget, få opptil 50.000 mer enn dem som har vært i jobb.

Dersom vi lykkes med å få folk til å jobbe lenger, vil dette riktignok endre seg over tid. Regjeringen skal sørge for at uføre ikke sakker akterut på pensjon, og på sikt er det derfor aktuelt å gi et tillegg til uføres alderspensjon. De uføres og de arbeidsføres pensjon må hele tiden stå i et noenlunde balansert forhold til hverandre.

Hva om vi tar ett skritt tilbake og stiller oss spørsmålet: Hvordan ville vi innrettet de uføres alderspensjon, dersom vi ikke allerede hadde en ordning, men satte oss ned for å lage en fra bunnen?

Ville vi sagt at de uføre skal ha mye mindre i pensjon enn de arbeidsføre? Nei, det ville være urettferdig. Sykdom kan ramme hvem som helst, når som helst. Uføre skal ikke straffes for å være syke. Ville vi derfor støttet at de uføre skal ha betydelig mer enn de arbeidsføre? Igjen: Nei, også det blir feil. Det strider både mot folks alminnelige rettferdighetssans, arbeidslinja, og sunn fornuft.

Utfordringen er altså å finne en god balanse, en rettferdig mellomposisjon, mellom de to ytterpunktene. Siden uføre ikke kan kompensere for levealdersjusteringen ved å jobbe lenger, bør de får mer enn dem som er ved god helse, men som likevel høyst frivillig velger å slutte i jobben når de runder 62.

På den andre siden: Hvis vi mener alvor med mantraet om at det faktisk skal lønne seg å jobbe, kan heller ikke de uføres alderspensjon være vesentlig høyere enn pensjonen til slitere som har vært forskånet for de verste plagene, men som like fullt har trosset vonde rygger og skakke nerver, og bitt tennene sammen til de går av ved 67-årsalderen.

Hadde vi startet med blanke ark og tegnet et nytt system, tror jeg mange av oss ville gått inn for en løsning lik den regjeringen nå foreslår.

Fordi den er mer rettferdig enn dagens ordning.

FORBANNA: Dag Otto Øgle (75) er pensjonist og deltok på demonstrasjonen foran Stortinget. Han hadde laget sin egen plakat der det står at «etablerte politikere gir faen i pensjonistene, da gir vi faen i dem». Video og reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

Jeg er helt enig med Eva Buschmann i at vi må gjøre mer for å få funksjonshemmede i jobb. Derfor har regjeringen tatt initiativ til en inkluderingsdugnad, der det offentlige, i samarbeid med arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, jobber sammen for å få flere i jobb. Staten skal gå foran, ved at 5 prosent av alle nyansettelser skal være folk med nedsatt arbeidsevne, eller «hull i CV-en».

Regjeringen har invitert til toppmøte mellom de funksjonshemmedes organisasjoner, partene i arbeidslivet og myndighetene. NAV har fått ekstra midler for å hjelpe til i dugnaden, men NAV har ingen jobber å gi folk. Jobbene er i bedriftene og virksomheter landet rundt. Derfor appellerer jeg til private bedrifter om å åpne dørene for dem som trenger en sjanse, og sier samtidig at staten skal gå foran.

Vi må utnytte de funksjonshemmedes evner og talenter til det beste for fellesskapet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer