DEBATT

Debatt: Uføre og pensjon

Rettferdig alderspensjon

Er det rimelig at uføre får gode pensjoner? Ja, definitivt. Er det rimelig at uføre får vesentlig mer i pensjon enn pensjonister som hele tiden har stått i full jobb? Jeg mener nei.

MER RETTFERDIG: Hadde vi startet med blanke ark og tegnet et nytt system, tror jeg mange av oss ville gått inn for en løsning lik den regjeringen nå foreslår.

Fordi den er mer rettferdig enn dagens ordning, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MER RETTFERDIG: Hadde vi startet med blanke ark og tegnet et nytt system, tror jeg mange av oss ville gått inn for en løsning lik den regjeringen nå foreslår. Fordi den er mer rettferdig enn dagens ordning, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg to personer, John Olav og Tom. De er like gamle og har jobbet i samme bedrift. John Olav blir ufør underveis i karriereløpet, mens Tom jobber fullt og går av ved 66 år. Han er utbrent, og orker ikke mer. Tom får da mindre i pensjon enn John Olav.

Er det rettferdig?

Det er det saken om skjermingstillegget for uføre koker ned til. Selv uten et skjermingstillegg, vil uføretrygdede fortsatt få mer enn en som går av mellom 62–64 år, og like mye i alderspensjon som folk som står i full jobb til de er 65–66 år.

Jeg vil ha velferdsordninger som er bærekraftige, og som oppfattes som rettferdige. Når om lag 2/3 av alle arbeidsføre slutter i arbeid før fylte 67 år, mener jeg vi ikke kan ha et regelverk som gir uføre en alderspensjon som om de sto i jobb lenger enn til 67 år. Derfor foreslår regjeringen nå å ikke videreføre skjermingstillegget for uføre som blir alderspensjonister

Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje reflekterer godt rundt spørsmål om uføres alderspensjon (20.09), selv om vi konkluderer ulikt. Leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Eva Buschmann, er også kritisk til forslaget, og mener saken handler om rettferdighet (23.09). Det er jeg enig i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer