Rettferdig handel i 2008?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hvis noen kan fortelle meg om en bedre utviklingsmodell enn kombinasjonen av sterk stat og et ekspansivt næringsliv, så vil jeg gjerne høre om det,» sa miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim på et frokostmøte i tankesmien Civita på slutten av fjoråret. Solheim understreket med rette betydningen av handel. Vi vet hvilken avgjørende rolle handel spiller for norsk økonomi. Vi er internasjonalt respektert for vektleggingen av bistand og utvikling.

Vi burde derfor være de første til å anerkjenne andre lands rett til utstrakt handel.

Ved starten på et nytt år er det å håpe at verden kommer nærmere enighet om et nytt regelsett for verdenshandelen som også tjener de fattige landene. Norges rikdom som er gjort mulig av tilgang til andre lands markeder, gir oss et spesielt ansvar. Generaldirektøren i WTO, Pascal Lamy, har understreket Norges betydning: «Norge har et solid ry som et stabilt land med gode forutsetninger og muligheter. Da må dere også gi slipp på beskyttelsen av norske særrettigheter. Hvis ikke vil Norges ry som et solidarisk og rettferdig land forsvinne raskt.» (Tale på NHOs årskonferanse i 2007)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer