Rettferdighet og tidlig ultralyd

Alle ønsker vi større trygghet i svangerskapet, samtidig som vi ønsker et samfunn med plass til alle. Tidlig ultralyd til alle gravide bidrar ikke til dette.

HJELPER LITE: «I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.» Illustrasjonsfoto: Knut Falch/Scanpix
HJELPER LITE: «I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.» Illustrasjonsfoto: Knut Falch/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kommentaren «Rett til å vite» presenterer Anne Marte Blindheim alle de dårlige argumentene for å innføre tidlig ultralyd i uke 12 til alle gravide. Jeg forstår godt at mange kvinner tror dette vil være bra for dem.

Jeg er for dagens abortlov, som åpner for selektiv abort ved alvorlige misdannelser hos fosteret. Kvinner bør som i dag kunne ta initiativ til ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, også med tanke på å påvise Downs syndrom. Jeg har selv benyttet dette - ingen kan dømme oss foreldre for våre private valg. Det jeg er skeptisk til er en statlig masseundersøkelse av alle gravide med tidlig ultralyd.

Blindheim kaller dette et «medisinsk framskritt». Teknologisk nyvinning, ja, men framskritt? Omfattende drøftinger der fagekspertisen har deltatt har ikke gitt enighet om vesentlig helsegevinst av dette tiltaket. Noen flere tvillinger med felles morkake vil reddes, kanskje noen flere med hjertefeil. Dette kan oppveies av uønskede spontanaborter. I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer