Rettferdighet og tidlig ultralyd

Alle ønsker vi større trygghet i svangerskapet, samtidig som vi ønsker et samfunn med plass til alle. Tidlig ultralyd til alle gravide bidrar ikke til dette.

HJELPER LITE: «I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.» Illustrasjonsfoto: Knut Falch/Scanpix
HJELPER LITE: «I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.» Illustrasjonsfoto: Knut Falch/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kommentaren «Rett til å vite» presenterer Anne Marte Blindheim alle de dårlige argumentene for å innføre tidlig ultralyd i uke 12 til alle gravide. Jeg forstår godt at mange kvinner tror dette vil være bra for dem.

Jeg er for dagens abortlov, som åpner for selektiv abort ved alvorlige misdannelser hos fosteret. Kvinner bør som i dag kunne ta initiativ til ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, også med tanke på å påvise Downs syndrom. Jeg har selv benyttet dette - ingen kan dømme oss foreldre for våre private valg. Det jeg er skeptisk til er en statlig masseundersøkelse av alle gravide med tidlig ultralyd.

Blindheim kaller dette et «medisinsk framskritt». Teknologisk nyvinning, ja, men framskritt? Omfattende drøftinger der fagekspertisen har deltatt har ikke gitt enighet om vesentlig helsegevinst av dette tiltaket. Noen flere tvillinger med felles morkake vil reddes, kanskje noen flere med hjertefeil. Dette kan oppveies av uønskede spontanaborter. I sum er helsegevinsten i beste fall liten. Bare dersom muligheten for å påvise fostre med Downs syndrom anses som en helsegevinst, blir tidlig ultralyd til alle gravide et nyttig tiltak.

Spørsmålet om rettferdighet dominerer ultralyddebatten. Det er forståelig, men bygger i stor grad på misforståelser og manglende dokumentasjon. Et gjennomgående argument er at om lag halvparten av de gravide i dag får gjort tidlig ultralyd - nå må et statlig tilbud på plass for den andre halvparten. Det tas for gitt at det er de ressurssterke kvinnene i sentrale strøk som benytter seg av det private tilbudet og får sjekket fosteret for Downs syndrom.

IKKE DISTRIKTSVENNLIG: «Etter seks år med helseminister fra Ap bygges svangerskapsomsorgen ned i distriktene,» skriver lege Morten Horn.
IKKE DISTRIKTSVENNLIG: «Etter seks år med helseminister fra Ap bygges svangerskapsomsorgen ned i distriktene,» skriver lege Morten Horn. Vis mer

Vi vet ikke hvem som i dag får gjort tidlig ultralyd, når i svangerskapet de får det og med hvilket formål. Ingen har undersøkt sosioøkonomisk status og utdanningsnivå hos disse kvinnene. Fordi tidlig ultralyd gir usikre svar som kan føre til vanskelige valg, kan det tenkes at ressurssterke kvinner skygger unna. Her trengs mer kunnskap.

Mange gjør i dag ultralyd tidlig i første trimester, før man kan se nakkefolden. For å sjekke «at det er liv», eller få et bilde av fosteret. Vi vet ikke hvor mange som faktisk søker tidlig ultralyd for å få avdekket kromosomavvik. Med Ap's forslag vil alle gravide få dette tilbudet - «et tilbud man ikke kan avslå».

Et statlig ultralydtilbud vil ikke gi distriktskvinnene bedre tilgang enn de har i dag. Etter seks år med helseminister fra Ap bygges svangerskapsomsorgen ned i distriktene, fødeavdelinger stenges og mange får ikke jordmoroppfølging. Det blir ikke flere fagfolk av Ap's forslag.

Dagens aldersgrense ved 38 år nokså tilfeldig satt. Det er likevel fornuftig prioritering å tilby ultralyd til de kvinnene som har størst sjanse for dra nytte av undersøkelsen. For de unge gravide er gevinsten mindre, og det er vanskeligere å forsvare ressursbruken og risikoen for falske funn og unødig engstelse. Alle ønsker vi større trygghet i svangerskapet, samtidig som vi ønsker et samfunn med plass til alle. Tidlig ultralyd til alle gravide bidrar ikke til dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer