Rettigheter for utviklingshemmede

Mer enn 20 år etter ansvarsreformen som skulle gi utviklingshemmede et bedre liv, er det fortsatt lang vei å gå for å oppnå målene.

Ansvarsreformen: Fortsatt sliter foreldre seg ut for å gi sine utviklingshemmede barn et menneskeverdig liv, skriver Kai Smeby.  FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
Ansvarsreformen: Fortsatt sliter foreldre seg ut for å gi sine utviklingshemmede barn et menneskeverdig liv, skriver Kai Smeby. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ansvarsreformen skulle gi mennesker med utviklingshemming et bedre liv. Virkeligheten ble annerledes. Fortsatt sliter foreldrene seg ut for å gi sine utviklingshemmede barn et menneskeverdig liv. Det er grunn til å spørre seg om hva som har skjedd i årene etter reformen.

Noen fikk det sikkert bedre etter at de flyttet ut fra de store institusjonene, men de fleste kommunene var ikke forberedt på hva som nå krevdes av kompetanse eller hva reformen ville koste økonomisk. En slags hybris fantes om «normalisering», og det i forbindelse med en gruppe som har svært sammensatte behov. I normaliseringens navn er det skjedd mange overgrep. Det har også vært urealistiske forventninger om at utviklingshemmede skulle gli naturlig inn i nabolag, hvor de flyttet inn i enkeltleiligheter eller i bofellesskap.

Ansvarsreformen har ikke vært spesielt rettet mot den utviklingshemmedes familie. I storinstitusjonenes tid levde mange foreldre med sine utviklingshemmede barn hjemme livet ut, fordi det ikke var plass til dem på institusjon. I kjølvannet av ansvarsreformen er det fortsatt mange som har måttet vente til de ble 30, 40 og til og med 50 år før de kunne flytte til egen bolig. Begrunnelsen har vært at det ikke finnes ledige botilbud.

Ringsaker SV er klar over den situasjonen Ringsaker kommune har i forhold til å skaffe boliger til de utviklingshemmede som trenger det. Det bor mange i kommunen som har foreldre som begynner å bli gamle og som i dag tar en stor pleietyngde i hjemmet. Ringsaker SV mener at de som trenger bolig skal få det. Det skal ikke være aktuelt å tvangsflytte personer over i store boenheter. Det skal være valgmuligheter for de som flytter ut.

Selv om det er mer enn 20 år siden ansvarsreformen, er det fortsatt en lang vei å gå for å oppnå målene. Ringsaker SV vil hele tiden være en pådriver for at målene skal nås. Vi må huske på at det er normalt å være annerledes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer