Rettighetsforkjemperen

Med «Rettferd for de handicappede» ble Arne Skouen et velformulert og viktig talerør for personer med alvorlige funksjonshemninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arne Skouen var en velkjent journalist, motstandsmann, forfatter og filmskaper da han i 1966 utga boka «Rettferd for de handicappede». De tre siste filmene før bokutgivelsen var en trilogi om barn med ulike problemer; «Om Tilla» (1963), «Vaktpostene» (1965) og «Reisen til havet» (1966).

De var problemorienterte og avspeilet Skouens innlevelse og solidaritet, men uttrykksformen har intet til felles med den harmdirrende pågåenheten som preger pamfletten på knapt 70 sider. Allerede i innledningen raljerer han med påstanden om at Norge var på vei til å bli et klasseløst samfunn.

SKOUEN HAR

ikke den tradisjonelle sosiale klassedelingen i tankene. Han fastslår at mens de fleste hadde fått det bedre i etterkrigstida, hadde personer med alvorlige funksjonshemninger ikke bare stått på stedet hvil, men også sakket etter. De levde i uverdige institusjoner, om de i det hele tatt fikk et offentlig tilbud.

Boka avsluttes med et opprop om å gi sin støtte til Aksjonen Rettferd for de handicappede, undertegnet av velkjente personer som blant annet hadde til felles at de hadde et funksjonshemmet barn. Undertittelen til pamfletten er da også: «Et foreldresynspunkt på velferdsstat og samfunnsmoral.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer