<strong>OMSTRIDT:</strong> Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. FOTO: Jonas Dahlberg Studio/NTB scanpix
OMSTRIDT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den måten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. FOTO: Jonas Dahlberg Studio/NTB scanpix Vis mer

Sørbråten

Rettssak om minnestedet på Sørbråten til våren

Naboene på Utstranda trekker staten for retten 25. april for å få stanset planene om oppføring av 22. juli minnestedet «Memory Wound». 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge NRK ble dette avklart under et planleggingsmøte i Ringerike tingrett i formiddag.

Naboene saksøker staten for å få stanset det omdiskuterte minnestedet «Memory Wound.»12. mai er den planlagte avslutningen av rettsaken.

Naboene har kjempet lenge for at det omstridte minnesmerket laget av svenske Jonas Dahlbergs ikke skal bli noe av.

- Respektløst

- Vi synes det er forferdelig trist for alle parter at det blir rettssak, men slik blir det når ingen av partene vil gi seg, sier talsperson for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge til Dagbladet.

- Det eneste vi har bedt om er å få bearbeide det vi opplevde 22. juli, uten å bo i et minnested. Nå ønsker ro og å få normalisert hverdagen.

- Men blir det ro når dere går til rettssak?

- Det har vært 5,5 enormt tøffe år, der vi ikke har fått lov til å bearbeide det vi har opplevd. Vi reagerer på at vi aldri har vært en del av en prosess. For vår del handler ikke dette om at vi ikke tar hensyn til andre, men at andre kan få øynene opp for hvordan det er å bo i et minnested når man har opplevd 22. juli slik vi har, sier hun og legger til:

- Og å gå til rettssak nå er respektløst av regjeringen overfor de lokale som bidro 22. juli. Vi ønsker en samlende løsning.

Kan be om rettsmekling

Til NTB sier tingrettsdommer Johan Øydegard i Ringerike tingrett at partene har anledning til å forhandle fram en utenomrettslig løsning på konflikten rundt minnestedet etter 22. juli-massakren.

- Det er opptil partene å be om rettsmekling før en eventuell hovedforhandling. Jeg har gitt dem tre uker til å melde fra om de ønsker det, sier Øydegard.

Hovedforhandlingen er berammet til 25. april neste år. Retten har satt av tre uker til saken. Det ble klart under et saksforberedende møte mellom regjeringsadvokaten, velforeningen på Utstranda og tingretten onsdag morgen.

Åpent sår i terrenget

Det planlagte minnestedet skal skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skal fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter massive protester fra beboerne i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Naboene nekter

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

I september fortalte kommunalminister Jan Tore Sanner at regjeringen kan gå med på å forkaste forslaget til minnesmerke, men foreslo ikke å flytte plasseringen, slik motstanderne ønsker.

I går ble det kjent at naboene ikke ønsker å inngå kompromiss om minnestedet.

«Omfanget av minnesmerkevirksomheten har det ikke vært tale om å begrense, og tilbudet er da ikke tilstrekkelig», skriver saksøkerne i et siste prosesskrift før partene møttes til saksforberedelser onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer