Rettssak om røykeloven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IFØLGE TOBAKKSKADELOVEN kan røyking tillates i et lokale som verken har adgang for allmennheten eller er et arbeidslokale - også om det er et serveringslokale (§ 6, jfr side 27 i lovproposisjonen av 2002 om røykeforbud på serveringssteder). Albertine Kro i Oslo hadde fra slutten av september i fjor et rom for både røyk og drikke, betjent av stedets eiere, med adgang kun for 75 registrerte stamgjester, eventuelt i følge med en personlig bekjent. Rett før jul ga Oslo kommune pålegg om at røykingen måtte opphøre. Kroas eiere begjærte pålegget stanset inntil rettskraftig dom eventuelt foreligger. Etter et rettsmøte ved Oslo Byfogdembete ble begjæringen avvist under henvisning til at det ikke var tilstrekkelig sannsynliggjort at røykingen er lovlig.

I kjennelsen får Albertine klart medhold etter lovens ordlyd mht at allmennheten ikke har adgang. Retten aksepterte også at et lokale som betjenes kun av eiere og ikke av ansatte ikke er et arbeidslokale i lovens forstand.Når begjæringen likevel avvises, skjer det ut fra tre rettskilder, som alle brukes til å begrunne at begrepet \'adgang for allmennheten\' må tolkes svært vidt for å fange lovens intensjon. Etter mitt skjønn kan ingen av disse kildene brukes slik retten gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer