Rettssaken kan bli droppet

Verdensberømt forfatter skal ha «fornedret» den tyrkiske identiteten.

Les også Rettssaken mot Pamuk fra dagens papirutgave av Dagbladet.

(Dagbladet.no): Den populære tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk kan slippe tiltalen for å ha «fornærmet» den tyrkiske identiteten. Det melder AP.

Kort tid etter at rettssaken startet fredag morgen, beordret dommer Metin Aydin stans i rettsforhandlingene. Grunnen er strid om loven som omhandler «fornedring av den tyrkiske identiteten», kan anvendes i saken i det hele tatt.

Pamuk ble tiltalt etter at han uttalte til en sveitsisk avis at 900 000 armenere ble drept i Tyrkia under første verdenskrig, og at 30 000 kurdere var blitt drept i samme land siden 1974.

- Vi håper at han blir frifunnet hvis dette ender i en rettssak. Men det aller beste hadde vært hvis hele tiltalen ble frafalt, sier leder i Forfatterforeningen, Anne Oterholm, til Dagbladet.no.

Hun er på linje med norske P.E.N., foreningen som arbeider for forfatteres ytringsfrihet, sitt standpunkt i saken:

- I Tyrkia kan ingen ta to skritt frem uten at staten straks stormer tre skritt tilbake, skrives det på organisasjonens hjemmeside.

Ny lov

RETTSSAKEN UTSATT: Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk forlater rettslokalet i Istanbul fredag 16. desember. Pamuk er tiltalt for å ha «fornedret den tyrkiske identiteten», men det er nå tvil om lovparagrafen han er tiltalt etter kan benyttes i saken i det hele tatt. Foto: Tolga Bozoglu/EPA.
RETTSSAKEN UTSATT: Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk forlater rettslokalet i Istanbul fredag 16. desember. Pamuk er tiltalt for å ha «fornedret den tyrkiske identiteten», men det er nå tvil om lovparagrafen han er tiltalt etter kan benyttes i saken i det hele tatt. Foto: Tolga Bozoglu/EPA. Vis mer

Iføle P.E.N. Er rundt 60 forleggere, forfattere, redaktører og journalister for tiden tiltalt for å ha brukt sin rett til ytringsfrihet i Tyrkia.

En ny lovbestemmelse har strammet inn på retten til å kritisere den tyrkiske staten.

- Særlig populær er paragraf 301 i den nye straffeloven, som foreskriver fengselsstraffer fra seks måneder til tre år for den som krenker: a) tyrkiskheten (hva det måtte være, definerer påtalemyndigheten til enhver tid fritt); b) Mustafa Kemal Atatürks minne; c) det tyrkiske militære; d) den tyrkiske regjering; e) den tyrkiske nasjonalforsamling; f) den tyrkiske republikk. Orhan Pamuk skal ha krenket både a), b) og c), skriver P.E.N.

Organisasjonen følger rettssaken i Tyrkia med egne representanter.

Nå er altså rettsforhandlingene utsatt til 7. februar neste år.

En av grunnene til at saken er utsatt, og tiltalen kan bli henlagt, er de pågående forhandlingene om tyrkisk EU-medlemsskap.

– Rettssaken mot Pamuk vil bli en test av om Tyrkia mener alvor med de reformene de har innført etter press fra EU, uttalte kommisær for EU-utvidelsen, Olli Rehn, torsdag 15. desember.

Verdensberømt

Orhan Pamuk er en svært populær forfatter, oversatt til en rekke språk.

- Han lar på selvstendig og suverent vis vestlig romantradisjon berikes med tyrkiske og østlige kulturtrekk. Bøkene hans selger i flere hundre tusen eksemplarer, men han er også politisk kontroversiell og omstridt i sitt hjemland, skriver hans norske forlag Gyldendal på sine forfattersider.

Denne uken kom forfatterens siste roman «Snø», ut på norsk.

- Både konfliktorientering og fargestyrke i språk og detaljer leder tankene hen på Salman Rushdie på sitt beste. Orhan Pamuks egen fortellerstemme er imidlertid så karakteristisk og individuell at man må si seg enig med dem som kaller dette verdenslitteratur, skrev Dagbladets anmelder Inger Bentzrud om hans forrige roman på norsk, «Mitt navn er Karmosin».

ORHAN PAMUK: Den tyrkiske forfatteren under bokmessen i Frankfurt i oktober. – Rettssaken mot Pamuk vil bli en test av om Tyrkia mener alvor med de reformene de har innført etter press fra EU, uttalte kommisær for EU-utvidelsen, Olli Rehn, torsdag 15. desember.
PROTESTER: Tyrkisk opprørspoliti omringer bilen til den kjente forfatteren under rettssaken som har vakt sterke reaksjoner.