DEBATT

Debatt: Tilbakekall av statsborgerskap

Rettssikkerhet dreier seg om retten til å bli hørt, ikke om å ha rett

Den siste måneden har mange redaksjoner omtalt et forslag om å la domstolen overta den rollen Utlendingsdirektoratet (UDI) har for tilbakekall av statsborgerskap.

Fakkeltog: Mahad Abib Mahamud ble fratatt statsborgerskapet etter 17 år i Norge. Her er han sammen med Karin Andersen (SV) og Anita Ihle Steen (Ap) på en støttemarkering i Brumunddal tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Fakkeltog: Mahad Abib Mahamud ble fratatt statsborgerskapet etter 17 år i Norge. Her er han sammen med Karin Andersen (SV) og Anita Ihle Steen (Ap) på en støttemarkering i Brumunddal tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har hatt full innsikt i enkeltsaken som satte spørsmålet på dagsorden, og avisas dekning har vært ryddig og illustrerende. Saken skal også opp i retten senere i februar, så innholdet vil igjen bli belyst der. Jeg har derfor ikke noe å legge til om den aktuelle enkeltsaken, men vil gjerne gi noen bidrag til det generelle om rettssikkerheten og behandlingen av denne type saker.

I dag er det UDI som gjør vedtak om tilbakekall av statsborgerskap, og det er Utlendingsnemnda (UNE) som etter klage avgjør om vedtaket er korrekt. Domstolen tar deretter stilling til lovligheten av vedtaket dersom den som mister sitt statsborgerskap velger å saksøke staten.

Det er et politisk spørsmål om dette skal endres, og jeg skal ikke, som direktør for UNE, ta stilling til spørsmål som tilhører våre lovgivere.

Det jeg ønsker, er å belyse de mulighetene som ligger i dagens ordning dersom styrking av rettssikkerheten er målet. Hvis det er resultatet i sakene som er det vesentlige, er det innholdet i regelverket som må endres, og ikke behandlingsmåten. Det hører med i bildet at av 19 slike saker som siden 2011 har blitt prøvd i retten, har domstolen kommet til samme resultat som UNE i 16 av sakene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer