DEBATT

Debatt: Oppholdstillatelse

Rettssikkerhet er grunnleggende

Vi må reagere når noen oppgir gale opplysninger for å få oppholdstillatelse. 

STRENGT: - Vi er klar over de uoversiktlige forholdene i Somalia , skriver artikkelforfatteren. Foto:  Utlendingsdirektoratet
STRENGT: - Vi er klar over de uoversiktlige forholdene i Somalia , skriver artikkelforfatteren. Foto:  Utlendingsdirektoratet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I sin kronikk om somaliere i Norge utelater advokat Arild Humlen, som også representerer Den somaliske rettsvernforening, noen viktige momenter. Humlen beskriver på mange måter somaliernes situasjon i Norge på en god og opplysende måte. Men han utelater noen viktige momenter når det kommer til rettssikkerhet.

Det er riktig at myndighetene arbeider i to spor. Etter en generell instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet vurderer nå UDI om det er grunnlag for at tillatelsen til 1600 somaliere skal opphøre som følge av endringer i Somalia. Dette er personer som kom til Norge fra 2012 til oktober 2014 og ikke har fått permanent oppholdstillatelse.

Det andre sporet er saker hvor UDI vurderer å tilbakekalle en tillatelse fordi det foreligger ny informasjon som tyder på at personen har gitt feil opplysninger for å få opphold i Norge. Det er her Humlen framstiller at det er større usikkerhet rundt enkeltmomenter enn det som reelt er.

Noen ganger kommer UDI selv over ny informasjon som gjør at vi anser det som nødvendig å se nærmere på saken. Det kan for eksempel være når vi mottar en søknad om familiegjenforening som inneholder motstridende informasjon enn hva vedkommende selv ga. Eller så kan en asylsøknad fra et annet familiemedlem inneholde slik opplysninger. Ofte starter sakene med at UDI mottar opplysninger fra andre myndigheter, som Nav og politiet, som tyder på at vedkommende har fått opphold på feil grunnlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer