Rettssikkerhet for alle?

Fri rettshjelp er ei ordning som skal sørge for at folk får hevdet sine juridiske rettigheter til tross for dårlig økonomi. Ordninga er en grunnleggende forutsetning i et samfunn som ønsker å ivareta rettssikkerhet for alle innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da rettshjelpsloven ble vedtatt 1980 var utgangspunktet at folk skulle få en generell adgang til rettshjelp, uavhengig av saksfelt. Loven opererte kun med en inntektsgrense som inngangsvilkår. Siden den gang har ordninga gradvis blitt forringet ved at inntektsgrensene reelt sett har gått ned, og at saksområdene folk kan få hjelp i, gang på gang har blitt snevret inn. Det vi sitter igjen med i dag er bare en skygge av hva ordninga var ment å være. Rettssikkerheten til et bredt spekter av befolkninga er truet.

Statskonsult offentliggjorde i oktober en rapport som evaluerer ordninga med fri rettshjelp, laget på oppdrag fra Justisdepartementet. På bakgrunn av rapporten er det betimelig å ta ordninga opp til debatt. Hensikten med evalueringa var i hovedsak å kartlegge virkninger av endringene i lov om fri rettshjelp som trådte i kraft januar 1997. Regjeringas mål med endringene var å gjøre ordninga tilgjengelig for flere ved at man hevet inntektsgrensene. Samtidig skulle man bare prioritere visse typer saker, og bare unntaksvis yte hjelp i andre saker. Statskonsult påpeker på en rekke områder at hensikten med lovendringene ikke er oppnådd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer