DEBATT

Debatt: Asylsøkere

Rettssikkerhet i UNE

Vårt klare mål i alle saker er at resultatet skal være riktig ut fra gjeldende lover og regler, ikke at flest mulig saker skal avslås.

FRA UDI TIL UNE: Alle asylsøkere blir intervjuet av førsteinstansen UDI, og både asylintervjuet, den skriftlige klagen og alle øvrige saksdokumenter leses også av UNE før det treffes et vedtak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
FRA UDI TIL UNE: Alle asylsøkere blir intervjuet av førsteinstansen UDI, og både asylintervjuet, den skriftlige klagen og alle øvrige saksdokumenter leses også av UNE før det treffes et vedtak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 21. desember kaller Georg Schjerven Hansen rettssikkerheten i Utlendingsnemnda (UNE) for en dårlig vits. UNE er bundet av taushetsplikt i enkeltsaken han beskriver, men vi svarer gjerne på det som ikke handler om personopplysninger.

Rettssikkerheten er det viktigste for UNE når vi behandler klager over avslag truffet av førsteinstansen UDI. Vårt klare mål i alle saker er at resultatet skal være riktig ut fra gjeldende lover og regler, ikke at flest mulig saker skal avslås.

Spesielt viktig er det at ingen skal returneres til forfølgelse. Tvil om beskyttelsesbehov i asylsaker skal komme klagerne til gode. Det gjelder også for homofile fra Uganda, som i eksempelsaken til Schjerven Hansen.

Det er ikke riktig at den aktuelle saken per definisjon skulle ha blitt behandlet i et nemndmøte. Etter loven skal saker som byr på vesentlige tvilsspørsmål, inkludert troverdighetsspørsmål, avgjøres i slike møter.

UNEs nemndledere vurderer om det er slike tvilsspørsmål på bakgrunn av sakens dokumenter, landinformasjon og praksis i liknende saker. Også i saker hvor UNE ikke snakker med klagerne i nemndmøte, gjelder forvaltningslovens krav til at sakene skal være så godt opplyst som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer