Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Nav-skandalen

Rettssikkerheten som forsvant

Hvordan kunne personer som ikke har brutt loven, bli dømt til fengselsstraff? Er ikke domstolene vår øverste garantist for rettssikkerhet?

EN KOMPLETT SKANDALE: Nav og Arbeidsdepartementet jobbet med denne saken i to år, mens Riksadvokaten ble varslet for litt over to uker siden.

Det er oppsiktsvekkende at han ikke ble varslet langt tidligere, skriver innsenderen. Her er Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på pressekonferansen 28. oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN KOMPLETT SKANDALE: Nav og Arbeidsdepartementet jobbet med denne saken i to år, mens Riksadvokaten ble varslet for litt over to uker siden. Det er oppsiktsvekkende at han ikke ble varslet langt tidligere, skriver innsenderen. Her er Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på pressekonferansen 28. oktober. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Lene Vågslid
Lene Vågslid Vis mer

Den siste uka har vi vært vitne til en kollektiv kollaps i vårt rettssystem. Minst 48 personer er utsatt for justismord. Mange flere har trolig fått feil beskjed fra Nav om at man ikke har lov til å reise ut av landet mens man mottar ytelser som arbeidsavklaringspenger, sykepenger eller dagpenger.

Personer er dømt til fengselsstraffer uten hjemmel i loven og har i tillegg blitt pålagt å tilbakebetale store summer til Nav. Noen har opparbeidet seg enorm gjeld som følge av dette, og blitt tvunget til å selge hus eller eiendeler. Kjent på stor skam og forvillelse. Noen har fått beskjed om å ikke forlate landet i en sykemeldingsperiode.

Flere historier kommer nå frem dag for dag. Som kvinnen som ville besøke sin kreftsyke søster som lå for døden i Tyskland, og fikk nei fra Nav. Hun rakk ikke å treffe henne før det var for sent.

Dette er en komplett skandale. Nå må alle ressurser først og fremst settes inn for å sikre at disse menneskene får en skikkelig oppreisning og erstatning. Vi trenger også en redegjørelse og full gransking. Alle som er utsatt for denne komplette systemkollapsen fortjener en uforbeholden unnskyldning. For dette skal rett og slett ikke kunne skje i vår rettstat.

Domstolene i Norge har høy tillit. Dette er en kjerneverdi i en velfungerende rettsstat, en slik vi er stolte av at vi har her i Norge. Alle stiller seg nå det samme spørsmålet: hvordan kunne dette skje? Hvordan kunne personer som ikke har brutt loven bli dømt til fengselsstraff? Er ikke domstolene vår øverste garantist for rettssikkerhet?

Vi tar for gitt at våre domstoler behandler alle saker uavhengig og individuelt.

MÅ BE OM LOV: Erna Solberg sa unnskyld til Nav-oftrene, men stod fortsatt på at regelverket skal være strengt. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Vi forventer at de ikke automatisk tar lovfortolkningen fra forvaltningen for god fisk, vi forventer grundighet, og ikke minst krever vi at alle borgeres rettsikkerhet ivaretas. Vi krever at Nav vurderer folk ut fra hva som er lov. Vi krever at politi og påtalemyndighet bare går til sak mot folk dersom det faktisk er begått et lovbrudd.

Nav og Arbeidsdepartementet jobbet med denne saken i to år, mens vår Riksadvokat ble varslet for litt over to uker siden.

Det er oppsiktsvekkende at han ikke ble varslet om dette på et langt tidligere tidspunkt.

Jeg deler Riksadvokatens syn i at politiet og påtalemyndigheten i langt større grad må sjekke lovanvendelsen offentlige myndigheter bruker. Men den aller største skandalen er etter mitt syn, at sakene har passert våre domstoler. Å legge byrden for sakene på en påtalejurist, i et allerede overbelastet område av politiet, er urimelig. Personer som ikke har brutt straffeloven skal ikke dømmes for det i våre domstoler. Punktum.

Vi står ovenfor det som potensielt er den, i omfang, største rettsskandalen i Norge. Som omhandler så mange personer, mange av dem i en allerede svært sårbar situasjon, som mottok en form for trygd fordi de var for syke til å jobbe og ventet på avklaring for fremtidig jobbsituasjon. I denne saken må alle steiner snus, og dette kan aldri få skje igjen.

Dette krever ikke bare en redegjørelse fra arbeidsministeren, men trolig i ettertid også en redegjørelse fra justisministeren. Vi trenger en ekstern gransking av sakene, og vi trenger en gjennomgang av sikkerhetsnettet vårt slik at dette ikke kan skje igjen. De som betaler prisen er den vanlige mann og kvinne i gata.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media