Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Rettsstaten er viktigere enn sentralisering og kostnadskutt

De foreslåtte kuttene i tingrettene vil sentralisere hele den rettslige infrastrukturen, ikke bare domstolene. Det er et dårlig utgangspunkt for reformer i rettsstaten.

DOMSTOLENE: Statsminister Erna Solberg og justisministerJøran Kallmyr har fått et forslag til kutt i tingrettene som vil føre til mer betennelse i debatten om sentralisering. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
DOMSTOLENE: Statsminister Erna Solberg og justisministerJøran Kallmyr har fått et forslag til kutt i tingrettene som vil føre til mer betennelse i debatten om sentralisering. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) Vis mer
Meninger

Domstolkommisjonen har lagt fram sine første forslag til ny organisering av rettsapparatet. Der serveres kraftig kost. Kommisjonen foreslår å kutte antall tingretter fra 60 til 22. Også dagens 34 jordskifteretter vil få kraftige kutt om politikerne følger opp forslagene. Det er langt fra sikkert, og nærmest usannsynlig. Utredningen er bestilt av regjeringen og kommer rett etter et valg der sentralisering var et tema som endret det politiske landskapet. De to regjeringspartiene KrF og Venstre har allerede signalisert motstand, og opposisjonen er på krigsstien. Det er idag ikke noe flertall på Stortinget for en så radikal sentralisering av domstolene som det legges opp til.

Kommisjonens første utredning følger et kjent mønster. Den begrunner sentraliseringen med behovet for større faglige og administrative enheter. Dette vil gi høyere kvalitet og mer enhetlige domsavgjørelser, sies det. I tillegg vil reformen medføre behov for færre dømmende årsverk. Alt i alt vil færre domstoler innebære en innsparing de neste 20 årene på mellom 550 og 925 millioner kroner.

Det er ikke gitt at dagens domstolsstruktur er riktig eller endelig. Endringer i bosetting og annen samfunnsutvikling må få konsekvenser i justissektoren. Regjeringens politikk - slik den bl.a. viser seg i politireformen - er ikke en tilpasning til slike samfunnsendringer, men en aktiv pådriver for sentralisering. I årevis er domstolene blitt sulteforet og pålagt ostehøvelkutt som visstnok skal medføre bedre effektivitet. Domstolkommisjonens forslag er først og fremst en administrativ reform tilpasset innsparing i offentlige utgifter. Rettssikkerhet er ikke noe satsingsområde for regjeringen Solberg.

Problemet er at kommisjonen har begynt i feil ende. Den burde hatt som hovedmål å utrede hvordan vi skal styrke og utvikle rettsstaten og rettssystemet. På dette området står vårt samfunn midt i et giftig paradoks. Antall juridiske avgjørelser øker sterkt (rettsliggjøringen) og medfører større behov for rettshjelp og gode domstoler. Samtidig er rettshjelp blitt så kostbar at den er utenfor rekkevidde for stadig flere mennesker.

De foreslåtte kuttene i tingrettene vil sentralisere hele den rettslige infrastrukturen, ikke bare domstolene. Avstandene vil øke både når det gjelder tilgjengelighet og tillit i folket. Det er et dårlig utgangspunkt for reformer i rettsstaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling