Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Retur til Afghanistan

Det er ikke grunn til å gi afghanske asylsøkere kollektiv beskyttelse, altså at alle fra Afghanistan automatisk skal få opphold i Norge.

Debatten om tvungen retur av afghanere er blitt tilspisset de siste uker. Ikke minst fordi noen har gått til sultestreik for å få bli i Norge. Retur til hjemland er den foretrukne løsning for de fleste flyktninger. Spørsmålet er om retur til Afghanistan kan forsvares i dagens situasjon. Svaret er ja, men bare for de som har fått en grundig individuell behandling av behovet for beskyttelse, og at returen samtidig anbefales av UNHCR.

AFGHANERE UTGJØR i dag verdens nest største flyktningegruppe. Mer enn to millioner afghanerne er fortsatt på flukt fra Afghanistan i følge UNHCRs siste rapport. Samtidig skjer det i dag en massiv retur til Afghanistan. Siden 2002 er mer enn 4,5 millioner mennesker returnert til Afghanistan. Bare i 2006 er det beregnet at over 600 000 mennesker vil vende hjem til Afghanistan. I dette arbeidet spiller Flyktninghjelpen en viktig rolle. Vi har vært tilstede i Afghanistan siden 2002. I dag har vi 170 medarbeidere spredt på syv kontorer i landet, og er dermed den største norske sivile aktør i Afghanistan. Våre aktiviteter i Afghanistan dreier seg utelukkende om bistand til flyktninger som vender hjem. Gjennom våre programmer har vi bistått flere hundre tusen mennesker med juridisk bistand, med skolebygging, husprosjekter og opplæring av lærere.

PÅ BAKGRUNN AV vår lange tilstedeværelse i landet, geografiske spredning, mange ansatte på bakken, og nære kontakt med det afghanske sivile samfunn har vi analysert situasjonen i Afghanistan grundig. Vår konklusjon er at det ikke er grunn til å gi afghanske asylsøkere kollektiv beskyttelse, altså at alle fra Afghanistan automatisk skal få opphold i Norge. Dette er et synspunkt som deles av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), norske og afghanske myndigheter og alle politiske partier på Stortinget. På den annen side er alle enige om at fordi det ikke er behov for kollektiv beskyttelse, kan noen mennesker returneres til Afghanistan. Spørsmålet er dermed hvem som kan returneres og hvem som bør få opphold i Norge.Siden 2002 og frem til april 2006 er det kommet 5047 asylsøkere fra Afghanistan til Norge. Av disse har 2100 fått innvilget asyl. 1004 mennesker er sendt tilbake til et annet land i Schengen fordi de skulle søkte asyl der først. Mens 1839 mennesker har fått avslag. En del av de som har fått avslag på sine asylsøknader vil returnere frivillig. For disse arbeider vi, sammen med UDI, NOAS og International Organisation for Migration (IOM) i et viktig program for å sikre en god returprosess. Denne frivillige returprosessen består av grundig informasjon før hjemreise, et kontantbeløp for å gi bistand i den første fase etter hjemkomst, og ulike former for oppfølging i etableringsfasen.

DEBATTEN I NORGE har dreid seg om hva man gjør med de afghanerne som har fått avslag på sine asylsøknader, men som ikke vil returnere frivillig. I Dagbladet fredag 9. juni utlegges det som om Flyktninghjelpen mener alle 1800 afghanske asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader kan returneres til Afghanistan. Her er vi feilsitert. Flyktninghjelpen mener afghanere som har fått avslag på sine asylsøknader, og som det viser seg ikke har et reelt behov for beskyttelse, kan returneres til Afghanistan. De som har et beskyttelsesbehov skal ikke returneres. Hvor mange dette gjelder har ikke vi oversikt over. Det er derfor Flyktninghjelpen krever en grundig, individuell og objektiv behandling av alle asylsøkere. Retur bør ikke gjennomføres hvis det ikke fører til en varig løsning eller hvis personene er spesielt sårbare.

FLYKTNINGEHJELPEN mener videre at det ikke fremstår som noen varig løsning hvis norske myndigheter, mot UNHCRs anbefalinger, returnerer folk til Kabul som ikke har noen reell forankring eller tilknytning der fra før. Hvis man returnerer folk til Kabul utelukkende fordi det er det eneste trygge stedet å sende folk vil man bare bidra til å øke problemene i Afghanistan ved å øke antallet internt fordrevne. Videre mener vi at enslige kvinner, barn, eldre, og mennesker med psykiske eller fysiske lidelser ikke bør returneres. Hvis norske myndigheter iverksetter returer som åpenbart strider mot disse anbefalingene støttes ikke slik retur av Flyktninghjelpen.

RETUR TIL Afghanistan skal altså både underlegges strenge retningslinjer og en grundig saksbehandling. UDI skal behandle alle asylsøknader. Dersom en får avslag, kan man klage saken inn til Utledningsnemda (UNE). Dersom også UNE gir avslag kan Flyktninghjelpen gi råd til asylsøkeren og eventuelt henvise saken til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) for vurdering av saken med tanke på gjenopptagelse. I siste instans kan saken behandles av norske domstoler. Men som et tillegg til hele den norske behandling av asylsøknaden, krever vi i Flyktninghjelpen at UNHCR skal akseptere at personen returneres. Hvis de strenge retningslinjene følges, behandlingene er grundig og UNHCR anbefaler retur, støtter vi norske myndigheter i at afghanere kan returneres til Afghanistan.Retur er ofte svært vanskelig. Men i en verden med 37 millioner flyktninger må man alltid gjøre den ubehagelige prioriteringen; hvem skal man gi opphold til? Alle som har krav på beskyttelse skal få det, men da må man også være villig til å returnere de som ikke har et beskyttelsesbehov. Noen av afghanerne i Norge har ikke behov for beskyttelse, og de få dette gjelder bør returneres slik at vi kan ta imot flere som har et reelt beskyttelsesbehov.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling