Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Returer til Gaza er uforsvarlig

Det bør ikke være norsk politikk å returnere mennesker til et område som Gaza, hvor hver og én av dem vi sender ut trolig vil oppleve ny krig i nær framtid.

 Uforsvarlig:  Å returnere mennesker til Gaza er å utsette dem for fare. Med tre kriger på fem år, og en våpenhvile uten utsikt til varlig løsning, virker det langt mer sannsynlig at Gaza vil oppleve nye krigshandlinger enn at det ikke vil skje, skriver kronikkforfatterne.
Uforsvarlig: Å returnere mennesker til Gaza er å utsette dem for fare. Med tre kriger på fem år, og en våpenhvile uten utsikt til varlig løsning, virker det langt mer sannsynlig at Gaza vil oppleve nye krigshandlinger enn at det ikke vil skje, skriver kronikkforfatterne. Vis mer
Meninger

Det er over fem millioner palestinske flyktninger i verden. Dette gjør palestinere til verdens største varige flyktninggruppe. Mange er bosatt i flyktningleirer i de palestinske områdene og i nabolandene, men godt over halvparten har reist til andre deler av verden. En svært liten andel av disse har kommet til Norge.

I sommer ble Gaza utsatt for massive angrep, for tredje gangen på fem år. Gjennom femti dager ble området bombet til ruiner. Over 2000 mennesker ble drept, av disse var over 500 barn. Det er det samme som om en hel Oslo-skole skulle bli utslettet. 11 000 ble såret, av disse er 3300 barn. Over 100 000 mennesker er internt fordrevne. Disse forferdelige ødeleggelsene kommer på toppen av den kritisk dårlige humanitære situasjonen som allerede hersket på Gazastripen hvor befolkningen har levd under blokade siden 2007.

Frem til 2009 fikk palestinske flyktninger i Norge opphold på humanitært grunnlag. Det vil si at nært sagt alle asylsøknader fremmet av palestinere ble innvilget. Dette var i tråd med anbefalingene fra FNs Høykommisjonær for flyktninger (UNHCR) i 2001, som slo fast at «under de nåværende omstendighetene av generalisert vold i Gaza og på Vestbredden, bør ingen palestinske flyktninger returneres til disse områdene».

I 2009 forandret Norge sin praksis, slik at kun en fjerdedel av alle palestinere nå fikk den beskyttelsen FN mente de hadde behov for, og rett på. Siden 2013 har Norge også tvangsreturnert avviste asylsøkere til de okkuperte områdene. Utlendingsdirektoratet (UDI) forsvarer denne praksisforandringen med å påstå at «den generelle sikkerhetssituasjonen ikke lenger er av en så alvorlig karakter at alle personer fra Vestbredden og Gaza står i en reell fare for å bli utsatt for en umenneskelig behandling ved en eventuell retur». Dette er stikk i strid med UNHCRs fornyede posisjon i 2009, som fortsatt gir en klar anbefaling om at palestinske asylsøkere fra Gaza og Vestbredden bør være beskyttet mot retur. Det arbeides for tiden med nye retningslinjer, men situasjonen på bakken gjør arbeidet til UNHCR vanskelig.

Under og etter den brutale krigen i fjor sommer ble returene til Gaza midlertidig suspendert. Nå har Utlendingsnemnda gitt signal om at returstansen er opphevet og går dermed tilbake til praksis à la 2013. På hjemmesidene skriver de: «Avgjørelsen om å oppheve suspensjon av utreiseplikten til Gaza innebærer at alle personer som tidligere har fått, eller som fra nå av får endelig vedtak om retur til Gaza, plikter å forlate Norge. Politiet kan gjenoppta iverksetting av tvangsreturer til Gaza».

Sivilbefolkningen i Gaza er utsatt for blokade og alvorlige aggresjonsforbrytelser fra den israelske okkupasjonsmakten. I tillegg kommer problemer med egne myndigheter. Før Gaza-krigen i sommer advarte FNs humanitære koordinator Maxwell Gaylard mot at Gaza kan bli ulevelig innen 2020, og bombingen i sommer har gjort at denne prognosen har rykket nærmere. Hjem, arbeidsplasser, skoler, sykehus, kraft- og vannverk, jordbruk og avløpsnett er blant infrastrukturen som må bygges opp igjen. Det er beregnet at dette vil koste 40 milliarder kroner og ta minst 20 år - og det er bare hvis Gaza ikke utsettes for ytterligere krigføring.

Med tre kriger på fem år, og en våpenhvile uten utsikt til varig løsning, virker det langt mer sannsynlig at Gaza vil oppleve nye krigshandlinger enn at det ikke vil skje. Ingen vil være overrasket hvis Gaza fem år fra nå har vært igjennom flere nye runder med krig.

Bildet som tegner seg er klart: Retur til Gaza er uforsvarlig. Gitt den stadige krigføringen på Gazastripen, gjentatte menneskerettsbrudd og de prekære humanitære forholdene, bør den norske stat gå tilbake til praksisen som var gjeldende før 2009, og gi palestinske flyktninger den beskyttelsen de har rett på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media