Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Returnerer «judas- penger»

Homoaktivist Kim Friele (73) vil levere tilbake Fritt Ord-prisen hun fikk i 1978 i protest mot at filosof og forfatter Nina Karin Monsen fikk årets pris.

VIL IKKE VÆRE MED: Mangeårig homoaktivist og forfatter Kim Friele er både sint, lei seg og fortvilt over at Fritt Ord har gitt filosof Nina Karin Monsen prisen for 2009. Foto: ESPEN RØST
VIL IKKE VÆRE MED: Mangeårig homoaktivist og forfatter Kim Friele er både sint, lei seg og fortvilt over at Fritt Ord har gitt filosof Nina Karin Monsen prisen for 2009. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO (Dagbladet): Karen-Christine Friele oppfordrer samtidig andre prisvinnere til å gjøre det samme.

– Fritt Ord var en ærespris, og jeg var veldig stolt da jeg fikk den i 1978. Men da de valgte å gi den til Nina Karin Monsen er den ikke lenger en ærespris. Jeg har ikke noe ønske om å være i samme selskap og vil returnere diplom, statuett og sølvpengene – eller judaspengene – til organisasjonen. Jeg vil oppfordre andre tidligere vinnere til å gjøre det samme. Jeg føler meg uren, sier Friele.

Det har ikke manglet på reaksjoner etter Fritt Ords styre, under ledelse av professor Francis Sejersted, valgte å gi prisen på 400 000 kroner til Nina Karin Monsen.

Stiftelsen begrunner tildelingen med hennes «gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt». Monsen er en produktiv skribent og har viet mye av sitt virke den siste tida til å kjempe mot den nye ekteskapsloven, som likestiller homofile med heterofile. I boka «Kampen om ekteskapet og barnet» (mars 2009) sidestiller Monsen homofile med psykisk utviklingshemmede som kan «ha krav på trygd som medfødt ufør» og slår fast at «homofili aldri blir like ærefullt som heterofili».

Gammelt grums
– Monsen må gjerne argumentere mot ekteskapsloven så mye hun vil. Men når hun omtaler lesbiske som rugekasser og sjikanerer ei hel gruppe, går hun langt over streken. Og når hun på toppen av det får en hederspris og nesten en halv million kroner for å komme trekkende med dette gamle grumset, blir jeg ytterst forstemt, sier Friele.

Friele møter Dagbladet i rekkehuset på Geilo, som hun deler med Wenche Lowzow, hennes livspartner gjennom mange år. Hun ler og spøker og sier at hele denne saken hadde vært ustyrtelig morsomt på en absurd måte – hvis det ikke var at den var så forferdelig tragisk.

– Pisset på
– For å bruke et godt gammelt bergensk uttrykk, vil jeg si at jeg føler meg pisset på da jeg fikk nyheten om prisen. Og så ble jeg fryktelig lei meg. I løpet av alle de åra med homokamp har jeg bare grått to ganger. Første gang var en reaksjon på en leder i Aftenposten for mange år siden, og andre gang var da jeg skjønte at Monsen hadde fått prisen.

FRIELE ER IKKE PÅLITELIG
—?Når det gjelder hva jeg mener og ikke mener om homofile er ikke Kim Friele en pålitelig kilde, mener Nina Karin Monsen. Les mer her
FRIELE ER IKKE PÅLITELIG —?Når det gjelder hva jeg mener og ikke mener om homofile er ikke Kim Friele en pålitelig kilde, mener Nina Karin Monsen. Les mer her Vis mer

Friele forteller at da gråten ga seg, følte hun en massiv oppgitthet.

– Jeg tenkte at dette orker jeg ikke mer. At noen får nesten en halv million kroner, heder og ære for å si ting vi protesterte mot for mange tiår siden, er fortvilende. Jeg må innrømme at jeg en stund lurte på om verden hadde begynt å gå bakover. At vi har tatt et skritt fram og ti tilbake, sier hun.

Ferietur går fløyten
Friele var en av frontkjemperne for å få avskaffet loven som kriminaliserte homofili i 1972, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978 – samme år som hun fikk Fritt Ord Prisen. Sammen med tidligere stortingsrepresentant Wenche Lowzow var hun en av de første som inngikk partnerskap i 1993. Det er ingen tvil om at hennes betydning for homokampen i Norge har vært avgjørende. Hun ble også belønnet med Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden for sitt engasjement i 2000. Uansett hva hun påstår sjøl, er det ingen ting som tyder på at engasjementet er blitt mindre med åra, så tafattheten varte ikke lenge.

– Jeg tok meg en dobbel whisky – «on the rocks» – og så … ble jeg sint. Jeg bestemte meg der og da for å levere tilbake de 60 000 jeg fikk av Fritt Ord den gangen, selv om det betyr at den planlagte ferieturen med Hurtigruta går fløyten, sier hun.

– Men er det ikke helt i tråd med prisens intensjon å gi den til en som har mot til å fremme sine meninger, uten å være redd for konsekvensene?

– Det er blitt sagt at man ikke vurderer innholdet i ytringene, men motet til den som kommer med dem. Men ærlig talt, da kunne man like godt gitt prisen til ledere av nynazistorganisasjonen Vigrid. Eller til presidenten av Iran. Han var jo også ganske modig da han talte nylig.

Det Monsen kommer med nå stammer fra ei tid vi ikke er særlig stolte av i dag. Den gang man forsøkte å «helbrede» den slags styggedom med blant annet lobotomi. Hennes ytringer er i tråd med Nietzsches übermensch-teorier. Hun omtaler meg og alle andre homofile og lesbiske som undermennesker. Fritt Ord skal da ikke premiere noe sånt, sier Friele.

- IKKE OPPLEVD DETTE SIDEN GORBATSJOV: Styrelede Francis Sejersted i Fritt Ord visste det ville være kontroversielt å gi Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monse. Les mer her
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
- IKKE OPPLEVD DETTE SIDEN GORBATSJOV: Styrelede Francis Sejersted i Fritt Ord visste det ville være kontroversielt å gi Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monse. Les mer her Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!