Returnerer «judas- penger»

Homoaktivist Kim Friele (73) vil levere tilbake Fritt Ord-prisen hun fikk i 1978 i protest mot at filosof og forfatter Nina Karin Monsen fikk årets pris.

VIL IKKE VÆRE MED: Mangeårig homoaktivist og forfatter Kim Friele er både sint, lei seg og fortvilt over at Fritt Ord har gitt filosof Nina Karin Monsen prisen for 2009. Foto: ESPEN RØST
VIL IKKE VÆRE MED: Mangeårig homoaktivist og forfatter Kim Friele er både sint, lei seg og fortvilt over at Fritt Ord har gitt filosof Nina Karin Monsen prisen for 2009. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GEILO (Dagbladet): Karen-Christine Friele oppfordrer samtidig andre prisvinnere til å gjøre det samme.

– Fritt Ord var en ærespris, og jeg var veldig stolt da jeg fikk den i 1978. Men da de valgte å gi den til Nina Karin Monsen er den ikke lenger en ærespris. Jeg har ikke noe ønske om å være i samme selskap og vil returnere diplom, statuett og sølvpengene – eller judaspengene – til organisasjonen. Jeg vil oppfordre andre tidligere vinnere til å gjøre det samme. Jeg føler meg uren, sier Friele.

Det har ikke manglet på reaksjoner etter Fritt Ords styre, under ledelse av professor Francis Sejersted, valgte å gi prisen på 400 000 kroner til Nina Karin Monsen.

Stiftelsen begrunner tildelingen med hennes «gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt». Monsen er en produktiv skribent og har viet mye av sitt virke den siste tida til å kjempe mot den nye ekteskapsloven, som likestiller homofile med heterofile. I boka «Kampen om ekteskapet og barnet» (mars 2009) sidestiller Monsen homofile med psykisk utviklingshemmede som kan «ha krav på trygd som medfødt ufør» og slår fast at «homofili aldri blir like ærefullt som heterofili».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer