Retusjerte sigaren til André Bjerke

Norwegian ville ikke ha en dampende «halehelt» på flyet.

UTEN SIGAR: André Bjerke er en av Norwegians eksisterende «halehelter». Men da de skulle trykke bildet av Bjerke på haleroret, valgte de først å retusjere bort sigaren han hadde i hånda. Foto: Norwegian.
UTEN SIGAR: André Bjerke er en av Norwegians eksisterende «halehelter». Men da de skulle trykke bildet av Bjerke på haleroret, valgte de først å retusjere bort sigaren han hadde i hånda. Foto: Norwegian.Vis mer

(Dagbladet): Norwegians «halehelt»-kampanje har vært gjenstand for mye debatt de siste dagene. Som Dagbladet har skrevet, har flere familier valgte å boikotte konseptet.

I tillegg har Norwegians jury selv trukket flere av kandidatene som hadde fått nok stemmer til å gå til finalen.

Nå viser det seg at Norwegian også har modifisert en av de eksisterende «haleheltene».

Tok vekk røyken Flyselskapet valgte på eget initiativ å kåre den norske forfatteren André Bjerke til «halehelt», og Bjerke preger i dag ett av deres fly.

Men før Norwegian klistret bildet av Bjerke på haleroret, gjorde de en stor endring: De retusjerte bor Bjerkes sigar.

- Det stemmer at det var en sigar på det opprinnelige bildet. Den valgte vi å fjerne, noe vi også ble enige med familien om. Grunnen til at vi fjernet den var at vi skulle ha et portrett som var så naturtro som mulig, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

- Forstyrrende element Som bildene i denne saken viser, lot Bjerke seg svært ofte avbilde med en sigarett eller sigar i hånden.

- Ville det ikke da vært mest naturtro å la sigaren være med på bildet?

MED SIGAR: Denne lydboken med dikt av André Bjerke, framført av datteren Vilde Bjerke, viser orginalbildet som Norwegian har retusjert. Under skriften holder Bjerke en sigar mellom pekefingeren og langefingeren. Faksimile: VB Productions
MED SIGAR: Denne lydboken med dikt av André Bjerke, framført av datteren Vilde Bjerke, viser orginalbildet som Norwegian har retusjert. Under skriften holder Bjerke en sigar mellom pekefingeren og langefingeren. Faksimile: VB Productions Vis mer

- Vi er opptatt av at det er ansiktene på «haleheltene» som skal være i sentrum. På de øvrige «halehelt»-portrettene er det ansiktet til personene som er det dominerende. Her opplevde vi at sigaren var et forstyrrende element, svarer Sandaker Nielsen.

Finalistene I dag kan Dagbladet også presentere de fem kandidatene som har gått videre til finalen i henholdsvis Stavanger, Bergen og Trondheim.

Stavanger:
Aril Edvardsen, Liv Kyllingstad Godin, Alexander Kielland, Julie Ege og Sigval Bergesen.

Bergen:
Stein Rokkan, Thor Solberg, Geirr Tveitt, Christian Michelsen og Johannes Kleppesvik.

Trondheim:
Fredrikke Marie Qvam, Jens Glad Balchen, Oliver Rosto, Carl Gustav Fleischer og Georg Sverdrup.

- Veldig fornøyde Finalerunden starter 11. april. Da nullstilles alle stemmer, og folket har 55 tomer på å stemme fram sin favoritt.

- Norwegian er veldig fornøyde. Alle som har gått videre til finalerunden er i høyeste grad kandidater vi mener fortjener en plass på våre haleror, sier Sandaker-Nielsen.

- Er alt styret som har kommet i kjølvannet av konkurransen et skår i gleden for Norwegian?

MED NIKOTIN: Forfatter André Bjerke i hjemmet sitt på Eiksmarka, like utenfor Oslo. Her i sofaen, med tekopp og sigarett. Foto: Sverre A. Børretzen / AKTUELL / SCANPIX
MED NIKOTIN: Forfatter André Bjerke i hjemmet sitt på Eiksmarka, like utenfor Oslo. Her i sofaen, med tekopp og sigarett. Foto: Sverre A. Børretzen / AKTUELL / SCANPIX Vis mer

- Vi er veldig fornøyde med at kåringen har skapt så mye engasjement. Det er viktig for oss at kandidatene innfrir våre kriterier, og ett av dem er at familiene må samtykke, svarer Sandaker-Nielsen.

Fjernet navn I går ble det klart at hvilke fem som har gått videre til Oslo-finalen. Det er Hans Nielsen Hauge, Grete Waitz, Wenche Foss, Johan Fredrik Thaulow (bedre kjent som Frits Thaulow) og Ludvig Vallentin Karlsen.

Der manglet det to navn. Norwegians interne jury valgte selv å trekke Trond André Bolle og Robert Skaanes.

Bolle ble trukket fordi Norwegian vurderer det som en sikkerhetsrisiko å ha en tidligere Afghanistan-soldat på flyet sitt. Når det gjelder Skaanes, forklarer Norwegian at han ikke innfrir kravene de har stilt i konkurransen.

I følge Norwegians «halehelt»-kriterier må kandidaten «ha utmerket seg og inspirert andre», og at «vedkommende var utfordrer i sin tid».

- Klønete Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, kritiserte i går Norwegians kampanje:

- Det var litt småklønete håndtert fra starten av. Norwegian burde selv ha laget en ferdig liste som folk kunne stemt på, nå blir det litt «Muppet Show» over det hele. Det er kommet fram kandidater som Norwegian helt sikkert ikke hadde forestilt seg, sa Blindheim til Dagbladet i går.

Norwegians informasjonssjef mener de har gått fram på riktig måte, og vært ryddige og tydelige.

MED NIKOTIN: Her fra 1978. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet.1978
MED NIKOTIN: Her fra 1978. Foto: Odd Wentzel/Dagbladet.1978 Vis mer

- Vi må ha en kvalitetssikring i bunn. Det tror vi folket har forståelse for, sa Sandaker-Nielsen til Dagbladet i går.

MED NIKOTIN: André Bjerke i 1971.
MED NIKOTIN: André Bjerke i 1971. Vis mer