Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Senatshøringen:

Rev ned Trumps troverdighet

Det var bilder fra et politikkens skrekk-kabinett den sparkede FBI-sjefen James Comey ga i senatshøringen i ettermiddag.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Comey sa rett ut at president Donald Trump løy da han begrunnet hvorfor han ga ham sparken. Og Comey sa at han tok notater fra møtene og telefonsamtalene med Trump fordi han fryktet at presidenten ville lyve om innholdet i samtalene, og fordi han ville bevare FBIs integritet og uavhengighet overfor en president han helt fra begynnelsen av fryktet ikke forholdt seg til sannheten. I går fikk Comey bruk for notatene sine, for å vise at Trump - nettopp - løy.

For Donald Trumps oppførsel står fram som grunnleggende uærlig og løgnaktig etter dagens høring i senatets sikkerhetskomité med Comey. Trumps måte å styre USA på framstår som amatørmessig og absurd. Alle som ville ha sine fordommer om USAs 45. president bekreftet, fikk det i dagens senatshøring.

- Løgn, ganske enkelt løgn, sa Comey om en av Trumps begrunnelser for å sparke ham, nemlig at organisasjonen FBI var i kaos. For ordens skyld; han har god støtte for det fra de aller fleste andre.

Det er Trumps troverdighet mot Comeys denne høringen så langt dreier seg om. Så får kongressens medlemmer trekke sine konklusjoner. Høringen virket som åpen, og drevet av komitéens vilje til å etablere fakta, snarere enn av å drive med aggressiv partipolitikk. Heller ikke republikanerte stilte spørsmål som var ment å så tvil om Comeys troverdighet. Det var i hovedsak en redelig utspørring, der hensikten var å finne sannheten.

Dagen i dag kan bli en skjebnedag for Trump. Ikke fordi det vil bli klart om Trump blir stilt for riksrett og avsatt, eller ikke. Men fordi grillingen av Comey kan åpne andre rom av halvsannheter, tilsløringer og løgner, enn dem vi allerede vet om når det gjelder Trump og Trump-organisasjonens forbindelser med russiske myndighetspersoner eller personer med innflytelse i Kreml.

Komitéleder Richard Burr (R) og komiteens nestleder Mark Warner (D) i senatets etterretningskomité begynte utspørringen. Et av de sentrale punktene i utspørringen var at Trump, ifølge Comey, ba ham stanse FBIs etterforsking av Michael Flynn. Flynn var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver i tre uker, før han fikk sparken av Trump fordi han hadde løyet om sin kontakt med russiske myndigheter.

Comey sa at han var lamslått da han forsto at Trump ba ham stanse etterforskingen av Flynn. Han forklarte at det var grunnen til at han ikke rapporterte dette videre til justisdepartementet. Comey sa at han ikke fikk en direkte ordre om å stanse etterforskingen av Flynn, men at han mer oppfattet det som en instruks, eller et sterkt ønske.

Som en rød tråd i Comeys vitnesbyrd i går var påstanden om at Trump ville ødelegge FBIs integritet og uavhengighet. Onsdag kveld, før høringen i dag, ble en skriftlig framstilling av Comeys historie lagt ut på nettet. Der er følgende scene referert fra en middag med Trump og Comey i Det hvite hus fra 27. januar:

- Jeg trenger lojalitet, jeg forventer lojalitet, sa Trump.

Så beskriver Comey en underlig stillhet som inntrådte, der presidenten og hans etterretningssjef lenge satt stille og stirret på hverandre. Seinere i samtalen kom Trump tilbake til spørsmålet om lojalitet.

- Jeg trenger lojalitet, sa Trump

- Du vil alltid få ærlighet fra meg, svarte den nå avsatte FBI-sjefen.

- Det er det jeg vil ha, ærlig lojalitet, svarte Trump. Uten at noen av dem definerte hva dette skulle bety. Ærlighet? Eller lojalitet?

Spørsmålet er om presidentens behandling av Trump-organisasjonens kontakt med russiske embetspersoner eller andre, og FBIs etterforsking av det, er nok til å stille Trump for riksrett. Det vet vi ingen ting om etter dagens høring. Men det Comey fortalte under ed er nok til å tegne et bilde av Det hvite hus som et hus i dyp krise. Trump har gått over en rekke røde linjer for hvordan en president oppfører seg.

De politiske slutningene av høringen skal kongressen ta, når de tar stilling til om Trump og Trump-organisasjonens forhold til Russland kvalifiserer til riksrettstiltale. Det krever i så fall et flertall i kongressen. Hvis han skal kunne fradømmes embetet må to tredeler av senatet stemme for det.

Vi er langt fra det. Men vi er der at Trump framstår som naken og stakkarslig, løgnaktig og svikefull. Det er ikke nødvendigvis ulovlig etter loven, slik kongressen til slutt skal tolke den. Men det burde vært ulovlig for en amerikansk president.

Hele Norges coronakart