Reve-jakta på Marienlyst

NRKs styreleder Torger Reve er i ferd med å avslutte jakta på NRK-sjef Einar Førdes etterfølger. Samtidig skal han og resten av jaktlaget styre NRK inn i framtida. De har god trening: Til sammen er de involvert i 50 forskjellige bedrifter.

NRK-styret er ikke lenger en arena hvor avdankede politikere sitter. Styret som ble valgt i juni, og som nå har pålagt statskringkasteren å slipe sparekniven, er godt vant med beintøffe krav i næringslivet.

Til sammen er nemlig medlemmene involvert i styre og stell i nesten 50 bedrifter utenom NRK over hele landet. I tillegg tjener de gode penger: Gjennomsnittsinntekten per styremedlem var i fjor 2,5 mill. kr. Mange av dem jobber som adm.dir. i egne selskaper og besitter i tillegg viktige styreverv i bransjer som bank, industri, utdanning, reklame, media, kultur og Internett.

16 selskaper

Stig Herbern er det styremedlemmet som er involvert i flest selskaper. Han lever av å sitte i diverse styrer eller som eier i forskjellige selskaper. Inntil på nyåret 2000 var han adm.dir. i Telenor Mobil.

Styrelederen selv, Torger Reve er også involvert i andre selskaper utenfor NRK og BI, hvor han jobber som rektor. Han har vært BI-sjef siden 1997, og har tidligere vært adm.dir. ved Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning (SNF) i Bergen. Han var også professor i organisasjonsvitenskap ved Norges Handelshøyskole (NHH). Reve har vært mye brukt til diverse utredningsarbeid. Han har forsket på bedriftsstrategi, og har skrevet flere bøker.

«Kronprins» Thommessen?

Christian Thommessen ble sjef allerede som 26-åring. I dag er han kjent for å ha ført lampeprodusenten Glamox fra steinalder til cyberspace.

Thommessen er av flere nevnt som mulig kandidat til å ta over etter Einar Førde, noe han selv benekter. Men det er ikke mer enn ett og et halvt år siden han svarte noe annet da han i Dagbladet ble spurt om han kunne tenke seg jobben som TV2-sjef. Da sa nemlig Thommessen: «Hadde jeg blitt spurt om å overta i NRK, hadde det vært noe annet. Men Einar har gode år igjen.» Nærmere en jobbsøknad kommer en neppe, og den nåværende Glamox-sjefen har som motto å være minst tre år i en bedrift. Han begynte i Glamox i 1998. Vi nærmer oss 2001, og Einar Førde går som kjent av.

Bokhandler Anne Carine Tanum eier og driver Tanum Bokhandel. Hun er jurist, men har i ti år drevet familiebedriften som går fire slektsledd bakover. Gjennom hele 90-tallet har bokhandelkonsernet tjent gode penger, og i 1995 ble Anne Carine Tanum kåret til Årets forretningskvinne.

Høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner er også etterspurt til styrer i næringslivet. Den tidligere statsråden ble Norges femte kvinnelige høyesterettsadvokat allerede i 1975, og livnærer seg i dag godt som forretningsadvokat.

«De fattige»

Felles for alle som hittil er nevnt er at de bor enten i Bærum eller i Holmenkollen. Det er når vi kommer til representantene for de ansatte og det eneste eksterne styremedlemmet fra distriktene at inntekt, formue og antall styreverv er synkende.

Hilde Sjurelv er rådgiver ved ordførerens kontor i Tromsø, og er også engasjert i to selskaper utenfor NRK.

De eneste som ikke har interesser utenfor NRK er ansatterepresentantene Per Ravnås og Geir Helljesen .

Geir Helljesen, (f.v) Per A. Ravnås, Anne Carine Tanum, Stig Magnus Herbern, Torger Reve, Christian H. Tommessen, Else Bugge Fougner, Einar Førde,Holger Gulbrandsen og Lisbeth Tangen.