- Reve på feil spor

Politikere på Stortinget setter store spørsmålstegn ved Torger Reves sterke vektlegging av økonomisk og administrativ erfaring i jakten på Einar Førdes etterfølger.

Samtidig er det bred enighet om at den nye kringkastingssjefen må ha samfunns- og mediekompetanse og solid innsikt i den teknologiske utvikling.

- Norge har en annen stor tv-kanal som har vist at de kan lete etter ledere med andre kvaliteter enn det Reve & Co. hittil har gjort, sier Venstres Odd Einar Dørum. Han legger til at NRKs nye sjef «fullt ut må være begeistret for de nye teknologiske muligheter - uten å være bergtatt av dem».

- Digital dannelse

Ingen politikere vil direkte navngi kandidater, selv om både Kristin Clemet, Anne Enger Lahnstein og sjefredaktørene i de store avisene blir nevnt som kvalifiserte.

Dørum er «noe forundret» over det utvalget av kandidater styret, ifølge media, har kontaktet.

Også leder May-Helen Molvær Grimstad (KrF), nestleder Ågot Valle (SV) og Trond Helleland (H) i Stortingets kulturkomité understreker de samme kravene til ny NRK-sjef.

- Det har tydeligvis vært uenighet i styret om hvordan man skulle vektlegge disse kriteriene. Utlysingen av stillingen tegnet jo bildet av en slags allsidig supermann, sier Helleland.

Sterk fokus

Ågot Valle mener også at sammensetningen av styret innebar for sterk fokus på økonomistyring på bekostning av mediekunnskap. Jon Olav Alstad (A) og Per Sandberg (Frp) er mindre opptatt av medieerfaring, men understreker at Førdes etterfølger må ha særlig forståelse for den teknologiske utviklingen. Sandberg vil ha en NRK-sjef som kan kommersialisere bedriften.

BOMMET: Blant stortingspolitikerne er det bred enighet om at Torger Reve har vært ute av fokus i jakten på Einar Førdes etterfølger som kringkastingssjef i NRK.