Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Revejakt på norsk jord

Da Per Fronth (37) stilte ut sine bilder fra britisk revejakt i London i fjor, fikk han trusselbrev i posten. I dag åpner utstillingen «Bloodlines» for første gang i Norge.

- Revejakt er møtet mellom liv og død. Samtidig åpner det for spørsmål om rett og galt. Min oppgave er å fortelle en historie, ikke å ta stilling. Jeg ser på meg selv som sportsfotograf - blodsportsfotograf, sier Per Fronth.

Møtte prins Charles

I dag åpner utstillingen «Bloodlines» i Galleri Christian Dam på Grünerløkka i Oslo, med 27 bilder fra britisk revejakt. Bildene er tatt fra et av de mest tradisjonsrike revejaktlagene i England, The Duke of Beauforts, der prins Charles er fast deltaker. I fjor var også prins William med, til mange briters store forargelse.

- Jeg skjønte jo at dette var å «tråkke i salaten». Samtidig tror jeg det var lettere for meg fordi jeg ikke var britisk. For mange briter er revejakt et symbol på den gamle klasseinndelinga. Det er aristokratiets sport, sier Fronth.

Britene startet med revejakt allerede i 1640. I dag vil statsminister Tony Blair forby den.

Revejakt uten rev

- Jeg ser det vakre i det brutale. Det visuelle bakteppet for meg er hester, dyr og natur. Å se 200 ryttere dundre gjennom det engelske landskapet er fascinerende. Samtidig forteller jeg en historie full av moralske problemstillinger, sier Per Fronth.

Den første jakta han var med på så han ikke reven én gang. Dermed måtte han tilbake neste år.

- Reven unnslipper som oftest. Men jeg kunne ikke laget utstillingen uten å ha den med, sier Per Fronth.

Likevel er ikke reven med på et eneste bilde. Den er på video, en video bestående av 39 bilder som er malt på, og satt sammen til en fire minutters film.

- Da jeg viste den til en revejeger i London sa han: «Jeg har aldri sett på reven på den måten.»

JAKTER PÅ REVEN: Fotokunstner Per Fronth har vakt oppsikt med sin utstilling fra britisk revejakt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media