KOMMENTARER

Putin for alltid

Reven viser sitt ansikt

Nå vet vi det med sikkerhet: Vladimir Putin er som reven. Han finner utganger overalt, og gjør alt for å overleve, skriver Morten Strand.

SITT SANNE ANSIKT: Vladimir Putin går av som president i 2024, og endrer grunnloven for å fortsette og styre. Foto: AFP / NTB Scanpix
SITT SANNE ANSIKT: Vladimir Putin går av som president i 2024, og endrer grunnloven for å fortsette og styre. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alt handler om kontroll. Det demonstrerte den russiske presidenten Vladimir Putin da han onsdag i sin tale til nasjonen sa at han vil endre grunnloven, frata presidentembetet makt, gi mer makt til regjeringen, og så legge resultatet av det hele ut i en folkeavstemning. Folkeavstemningen er det demokratiske fikenbladet som skal understreke at keiseren fortsatt har klær på. Men la ingen være i tvil om at de konstitusjonelle krumspring har ett - og bare ett - formål: Putin for alltid.

Bare en time etter Putins tale kunngjorde statsminister Dmitrij Medvedev at han sa opp sin stilling. Medvedev er mannen som har fulgt presidenten som en skygge fra deres tid i St. Petersburgs byadministrasjon på 1990-tallet, og vært stabssjef, statsminister, president, og så statsminister igjen. Nå var det slutt, etter å ha vært hoggestabbe for de dårlige tidene etter at sanksjoner, lave oljepriser og økonomisk stagnasjon knyttet til fravær av økonomiske reformer i det stadig mer tilstivnete putinske systemet, har preget landet fra 2012 og 2014.

Inn fra den byråkratiske tåka kommer Mikhail Mishustin, som ny statsminister. Han skal for all del ikke kaste glans. Trolig skal skattebyråkraten knapt kaste skygge. I stedet skal han være Putins skygge, i enda større grad enn Medvedev har vært. Han blir en viktig brikke i Putins spill. Men han blir en brikke, og ingen spiller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer