Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Revidert nasjonalbudsjett

Revidert budsjett må løfte heisprosjekter

Om lag 600.000 personer bor i 2. etasje eller høyere i bygg uten heis. 25.000 av dem er over 80 år.

BEHOV FOR MANGE HEISER: Regjeringen må sørge for en ekstra bevilgning på 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til heiser, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BEHOV FOR MANGE HEISER: Regjeringen må sørge for en ekstra bevilgning på 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til heiser, mener artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I statsbudsjettet for 2017 ble bevilgningen til etterinnstallering av heis i eldre blokkbebyggelse redusert til under 70 millioner kroner, en reduksjon på over 20 millioner kroner. Dette til tross for at det er et felles politisk mål i Norge at eldre skal bo lengst mulig hjemme.

Derfor var det gledelig at et enstemmig Storting i november påla regjeringen å se nærmere på behovet for tilskudd til heis som et bidrag til at eldre kan bli boende hjemme.

DIREKTØR: Thor Eek.
DIREKTØR: Thor Eek. Vis mer

Om lag 600.000 personer, eller 12 prosent av befolkningen, bor i 2. etasje eller høyere i bygg uten heis.

Av beboere over 80 år er det 25.000 som bor i slike bygg, og dette antallet vil stige bratt i årene som kommer.

Det er Husbanken som forvalter tilskuddsmidlene. Foreløpige tall fra Husbanken viser at de så langt i år har mottatt søknader til etterinstallering av heis for mer enn 210 millioner, eller tre ganger så mye som ble bevilget.

Behovsanalysen som Stortinget påla regjeringen å gjennomføre bør være enkel.

Behovet er der og søknader er det nok av. At det er samfunnsøkonomisk lønnsomt har statsråd Jan Tore Sanner fått dokumentert i en egen evaluering av tilskuddsordningen.

For å møte den store søknadsmengden er det nødvendig at regjeringen sørger for en ekstra bevilgning på 100 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media