FRIMERKEFEIRING med ikonisk bilde av Vladimir Iljitsj Lenin og arbeidernes stormtropper i 1917. Foto: NTB Scanpix
FRIMERKEFEIRING med ikonisk bilde av Vladimir Iljitsj Lenin og arbeidernes stormtropper i 1917. Foto: NTB ScanpixVis mer

Revolusjonær «humørløshet og knugende alvor»

Prosa feirer 1917 med utmerkede artikler om nedslag i norsk revolusjonshistorie.

TIDSSKRIFT: Flere bokutgivelser og magasinartikler denne høsten har revolusjonen i Russland i 1917 som tema. I god til før oktober, når 100 års markeringen trolig tar av for alvor, kommer tidsskriftet Prosa ut med et fyldig nummer med revolusjonen som tema. Redaktør Sindre Hovdenakk har klart å framvriste en serie interessante artikler, blant annet tre som ser på revolusjonen i lys av norsk medievirkelighet.

TIDSSKRIFT for sakprosa ved redaktør Sindre Hovdenakk utgir et eget revolusjonsnummer.
TIDSSKRIFT for sakprosa ved redaktør Sindre Hovdenakk utgir et eget revolusjonsnummer. Vis mer

Forskningsbibliotekar Trond Haugen skriver om norske revolusjonære forlag i Norge fra 1814 til Pax og Oktober, som oppsto i kjølvannet av radikalismen etter andre verdenskrig. Den alltid like skarpskodde historikeren Hans Fredrik Dahl forteller i artikkelen «Ingen revolusjon uten aviser», om revolusjonens trofaste følgesvenn på trykksverte-fronten.

Den tredje artikkelen med norsk vri, er Christopher Hals Gylseths gjennomgang av norsk revolusjonsretorikk i AKP (m-l)’s storhetstid. Han slår fast at det «er forbausende kjedelig materiale, enda så ekstremt det er. Humørløshet og knugende alvor hviler over det hele». Men ikke over dette nummeret av Prosa.