Revolusjonen

Verden spør seg i undring: Mente Donald Trump alt det han sa om verden i valgkampen? Og vil han virkelig gjennomføre det? Hvis svaret er ja, står vi overfor en amerikansk utenrikspolitisk revolusjon.

TRIUMF: Donald Trump takker for tilliten i natt. Foto: Scanpix/NTB
TRIUMF: Donald Trump takker for tilliten i natt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har lovet å snu den kjente verdensorden på hodet. Han har stilt spørsmål om Natos rolle, og sådd tvil om sikkerhetsgarantien for medlemmer. Han har spurt om hva man skal med atomvåpen hvis man ikke kan bruke dem. Han har lovet å rive frihandelsavtaler i filler. Og han har sagt at han vil lage avtaler med autoritære ledere, som Russlands Vladimir Putin og Kinas Xi Jinping.

Så la oss ta Trump på alvor.

- Jeg mener han er mer ideologisk enn vi ofter tenker på, og selv om det har vært mye surr og mye uvitenhet om mange spørsmål, så er det mye han har holdt fast ved. Jeg tror han er motstander av amerikanske allianser, og jeg tror han vil prøve å trekke USA ut av sikkerhetsforpliktelser rundt om i verden. Han er anti handel og vil styre mot et mer merkantilistisk system, og han er pro-russisk - han er pro-autoritær, sier Thomas Wright ved Brookings Institution i Washington til The Guardian.

Det er altså en utenrikspolitisk revolusjonær som står overfor de mest dramatiske utenrikspolitiske utfordringene noen moderne nyvalgt amerikansk president har stått overfor i moderne tid som er valgt som USAs president.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer