Revolusjonens vaklende framtid

OPPRØRET I EGYPT: Ekstatiske demonstranter på Tahrir-plassen viser oss at Samuel Huntington tok feil. Det er de neste stegene som blir vanskelige.

FOR FRIHET: Demonstranter foran parlamentet i Kairo 9. februar. Demonstrasjonene i Egypt og Tunisia har motbevist at muslimer ikke er klare for frihet og menneskerettigheter, skriver forfatteren. Foto: Scanpix
FOR FRIHET: Demonstranter foran parlamentet i Kairo 9. februar. Demonstrasjonene i Egypt og Tunisia har motbevist at muslimer ikke er klare for frihet og menneskerettigheter, skriver forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Egypt: Ingen forutså det, men alle kunne forklare det i ettertid, ble det sagt om en annen revolusjon. Det er like sant om denne.

«For å være ærlig, trodde vi at vi ville holde ut i omtrent fem minutter», forteller en av organisatorene av den første protesten 25. januar som startet den egyptiske revolusjonen. «Vi trodde vi ville bli arrestert umiddelbart». Var de blitt arrestert, ville Mubaraks sikkerhetsstyrker ennå en gang ha drept fosteret i livmoren, og Internett nå vært fylt med artikler skrevet av eksperter med forklaringer på hvorfor Egypt ikke er Tunisia. I stedet summer nettet av selvsikre forklaringer på det ingen forutså. Slik er illusjonen av etterpåklok determinisme.

Før vi går videre, la oss bukke i ære og respekt to ganger. Først og dypest til de som med enorm risiko startet dette, uten støtte fra det selverklærte frihetselskende Vesten, og mot et regime som rutinemessig begår tortur. For det andre - hatten av for hellet, tilfeldigheter, Fortuna, som slik Machiavelli beskrev det bestemmer halvparten av alt som skjer av menneskelig virksomhet.

Ingen revolusjon er kommet noen vei uten modige individer og flaks.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer