Anmeldelse: Paul Celan, Etterlatt

Revolusjonerte mordernes eget språk

Paul Celans foreldre døde under jødeutryddelsene i Romania. Selv ble han verdenskjent for sine dikt på tysk.

POETER I BUCURESTI: Paul Celan (t.v.) sammen med venn og kollega Petre Solomon i Bucuresti i 1947. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
POETER I BUCURESTI: Paul Celan (t.v.) sammen med venn og kollega Petre Solomon i Bucuresti i 1947. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er hundre år siden den tysktalende, jødisk-rumenske poeten Paul Celan ble født. Det er også 50 år siden han ble funnet druknet i Seinen utenfor Paris, noe man antar var et selvmord. Celan oppnådde et stort ry mens han levde, ryet har bare vokst siden og han regnes i dag som Europas viktigste lyriker etter andre verdenskrig.

Stort sett alt han skrev er på en eller annen måte relatert til Holocaust, man finner klangbunn for massemordene spredt utover alle diktsamlingene.

Celans foreldre døde under jødeutryddelsene i Romania - han unnslapp så vidt, og utvandret etter krigen til Frankrike, der han ble boende resten av livet. Samtidig valgte han å skrive på tysk, på mordernes eget språk.

Revolusjonerte språket

Han revolusjonerte også det poetiske språket, skapte såkalte neologismer, nyord, brakk også setninger ned, vendte om på dem, søkte hele tiden radikale uttrykk og løsninger, ikke for eksperimentets skyld, men fordi det var både kunstnerisk og menneskelig nødvendig for ham, en jøde som hadde overlevd Hitlers rabiate antisemittisme.

Celans poesi er krevende, han skriver med en voldsom konsentrasjon og virker ofte kryptisk, særlig for førstegangslesere. Men det fins hjelp, det er skrevet store mengder analyser, studier og artikler om forfatterskapet hans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer