DEBATT

Debatt: Fordommer

Revy på Stovner er ingen spøk!

Vi anerkjenner den kritikk som har kommet, men den er ikke representativ for revyens innhold eller tematikk.

PREMEIEREJUBEL: Shabana Rehman (med blomster), leder av Født Fri, svarer på kritikken fra tre skoleelever etter at hun og Zahid Ali (i midten bak) var med på å blåse liv i Stovnerrevyen. Foto: Stovnerrevyen
PREMEIEREJUBEL: Shabana Rehman (med blomster), leder av Født Fri, svarer på kritikken fra tre skoleelever etter at hun og Zahid Ali (i midten bak) var med på å blåse liv i Stovnerrevyen. Foto: Stovnerrevyen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For noen uker siden arrangerte Født Fri i samarbeid med Stovner videregående skole revyen «Stovnerske tilstander». Stovnerrevyen ble utviklet i samarbeid med elevene selv, og skulle speile de utfordringer de erfarer i egne liv og egen hverdag. Oppsetningen ble møtt med gode tilbakemeldinger og positive anmeldelser.

Tre skoleelever har derimot anonymt levert inn en kritikk til Dagbladet hvor det framkom at de leste en del kontekst inn i sekvenser som ble opplevd som kritikkverdige. Revyens ironisering med fordommer, slik elevene opplever det, ble tolket som en videreføring av nettopp disse fordommene.

Enhver har rett til å stille seg kritisk til, og ha sin egen oppfatning av en kunstnerisk produksjon. Vi kan derfor ikke si annet enn at vi anerkjenner den kritikk som har kommet, men den er ikke representativ for revyens innhold eller tematikk.

Stovner skole arbeider for en ytringskultur som tillater alle meninger å komme fram i en gjensidig respekterende form. Ledelsen på skolen har allerede hatt samtaler med flere av kritikerne. Vi har også hele tiden hatt planer om å følge opp revyen sammen med elevene på ulike måter, blant annet gjennom ulike former for debatter

Gjennom Født Fri ble komiker Zahid Ali og undertegnede invitert for å bistå med å gjeninnføre revytradisjonen på Stovner videregående skole. I møtet med elevene ble vi klar over at selv om vi har holdt på med dette i 20 år og har minoritetsbakgrunn, så opplevde de unge på Stovner de samme smertefulle utfordringene vi selv møtte da vi startet!

De samme barrierene, det samme utenforskapet, den samme sosiale kontrollen, og enda verre; et enda dårligere utgangspunkt for å nå fram til en scene hvor deres stemme er ivaretatt, fritt og uavhengig!

Zahid og jeg, ansvarlige for det kunstneriske delen, tok en brainstorming med elevene, vi gjennomførte også workshop med dem. Det kom mye positivt, men også mye vondt fram der. Budskapet skulle komme fra hjertet til elevene. Vi skjønte allerede da at humor på Stovner ikke er noen spøk. Og det er humorens utgangspunkt, revyens tema ble å tulle med fordommene, de voldelige avisoverskriftene, foreldrene og lærerne, politikerne og medier. Og sist men ikke minst tulle med seg selv. I seks måneder jobbet vi med dem, de siste tre månedene intensivt sammen med flere fagfolk på musikk, dans, sang og drama feltet.

Først og fremst møtte vi hardtarbeidende modig ungdom og mye talent som fortjente å ha en kreativ scene å samle seg rundt på skolen sin - fra revysjefene til danserne, sangerne, makeupklassen, lys og lyd, tekstutvikling, kosegruppa, markedsføringselever, scenearbeiderne og vaktene.

Det var hos dem et stort behov for å ta oppgjør med fordommene. Det tok vi hensyn til og lyttet til. Samtidig hadde vi også ansvar for å drøfte fag med dem, som innebar diskusjoner om satiriske virkemidler, humor og ironi. De skuespillerne vi til slutt sto igjen med og som skulle presentere budskapet viste stor evne til å behandle tematikken og beherske virkemidlene og scenekunsten. Talent på Stovner videregående skole kunne igjen skinne etter ti år med stillhet.

Elever som er med i revyen har selv gjort research og deltatt i diskusjoner om sketsjene, og vi har hatt flere samlinger hvor deres meninger ble tatt på alvor. Dette er også godt dokumentert gjennom et dokumentarfilmprosjekt som følger revyen.

Hva er humor og satirens grenser og muligheter? Hvilke virkemidler kan man bruke? Hva slags reaksjoner kan man forvente? Og ikke minst, hvordan skal man samarbeide om å sette opp en revy, og hva skal den handle om? Revyarbeid er en svært viktig læringsprosess for hele skolemiljøet å ta tak i når revytradisjonen skulle tilbakeføres etter nesten et tiår på Stovner.

Vår anbefaling er at revy, ironi og satire innføres som fag sammen med debatt om ytringsfrihet. Dette kan fint skje sammen med en temadag om rasisme og religion som kritikerne ønsker. For er det noe dagens unge komikere og artister vokser opp med i enda sterkere grad enn før, så der det et enormt press på seg for å ha berøringsangst. Raseriet og trakasseringen vi var vitne til etter Telia-reklamen, hvor Hijab ble brukt for å vise hva frihet er, er bare ett av flere illustrerende eksempler i denne debatten.

Vi håper at både anmeldere, publikum og neste generasjon som skal sette opp revy på Stovner videregående skole også tar vare på denne friheten. For gjeninnføring av revytradisjonen på Stovner VGs har ikke skjedd uten en klar bevissthet om hvor tøft det er for den generasjonen. Gleden over den fantastiske responsen var desto større.

Vi ber alle som ikke har sett revyen, og som har hisset opp stemningen på sosiale medier, om å besinne seg og ikke la rykter og vrangforestillinger få ødelegge for at så unge aktører har jobbet beinhardt for å fortelle sin versjon om hvordan fordommer og myter oppleves.

De som ikke har sett revyen og har sterke meninger om hva de tror den handler om, får vente til filmen eventuelt blir vist eller at ekstraforestillinger blir satt opp.

Ungdommen har vunnet tilbake sin mikrofon, skapt sin egen plattform for å vise fram talentene sine, og de har gjort det med glans.

Humor skal våge å utfordre. Det skal flytte og overskride grenser. Spesielt for ungdom som utfolder seg kreativt er det viktig å ivareta sin kreative frihet. Født Fri står helt og holdent inne for de kunstneriske valg som ble tatt og håper at revytradisjonen er kommet for å bli på Stovner også.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer