«Løgnasevangeliets» sketsj om «nazifrisør»:

Revy vil ikke fjerne ordet «nazifrisør» - Nå går Merete Hodne til rettslig skritt

Krever at revylaget slutter å bruke ordet inntil det kommer en rettsavgjørelse. 

<strong>GÅR MOT RETTSSAK:</strong> I lagmannsretten ble frisør Merete Hodne dømt til å betale 7.000 kroner i bot, etter å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin. Nå sier advokaten hennes at det blir «rettslige steg» etter at revylaget «Løgnaslaget» omtaler henne som «nazifrisør». Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
GÅR MOT RETTSSAK: I lagmannsretten ble frisør Merete Hodne dømt til å betale 7.000 kroner i bot, etter å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin. Nå sier advokaten hennes at det blir «rettslige steg» etter at revylaget «Løgnaslaget» omtaler henne som «nazifrisør». Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Merete Hodne, som tidligere i år ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin, reagerer sterkt på å bli kalt «nazifrisør» i revyen «Løgnasevangeliet».

Revylaget bekrefter overfor Dagbladet at de har bestemt seg for ikke å fjerne ordet fra revyen, og viser til ytringsfriheten. Nå har Hodne satt advokaten sin på saken.

Advokat Linda Ellefsen Eide, ved Advokatfirmaet Elden, bekrefter at de nå har sendt en begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at Hodne krever at revylaget slutter å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse foreligger.

- Jeg blir kalt «nazifrisøren» på Bryne. Det er helt, helt forkastelig. Jeg kjemper mot totalitære ideologier som muhammedanisme og nazisme. Da blir det helt horribelt å bli omtalt som nazifrisør, sier Hodne til Dagbladet.

- Bruk heller «hijabfrisør»

Hun har ikke selv sett revyen, som spilles av komikerne Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner og Rune Andersen. Det var Stavanger Aftenblad som 11. frebruar, først omtalte at Hodne vurderte å gå rettens vei, hvis Løgnaslaget ikke fjernet ordet. Nå gjør Hodne nettop det.

Hun sier hun ikke har noe imot at de lager en sketsj om henne, men at hun krever at ordet «nazifrisør» fjernes.

- De kan drite ut meg så mye de vil, men det går ikke an å prøve å ødelegge meg som person og min bedrift, med å bruke ordet «nazifrisør». De kan heller bruke ordet «hijabfrisør», sier hun.

- Vi vil ikke sensurere

Pål Mangor Kvammen, produsent for revyen «Løgnasevangeliet», bekrefter at de har bestemt seg for å ikke fjerne ordet «nazifrisør» fra revyen. Nå har Løgnaslaget engasjert advokat Brynjar Meling, ved advokatfirmaet Sjødin, Meling og Co.

- Vi har ytringsfrihet og vi vil ikke sensurere. Sist gang det var sensur på norske scener var i perioden 1940-45, ironisk nok under nazistene, sier Kvammen til Dagbladet.

Så langt har Løgnaslaget spilt 51 forestillinger med sketsjen om «nazifrisøren».

- Revyformen setter ting på spissen, og det er ikke mer å si om det. Vi har et morsomt nummer, som for øvrig ble ekstra godt tatt imot på Bryne, legger Kvammen til.

Produsenten legger til at dette ikke er en sak de tenker så mye på.

- Det som kommer, det kommer, sier Kvammen.

- Ønsker ikke å la seg bruke

Løgnaslagets advokat Brynjar Meling sier at de ikke har særlige kommentarer til at det er tatt ut midlertidig forføyning.

- Løgnaslaget har brukt, og kommer til å bruke sin ytringsfrihet også i de kommende forestillingene. Ut over det, ønsker ikke løgnasene å la seg bruke av Hodne til å gi henne og hennes meningsfeller oppmerksomhet i media. De registrerer at det er hun som har valgt å gå ut med dette som en sak, og ikke dem, skriver advokat Meling i en tekstmelding til Dagbladet.

Merete Hodnes advokat Linda Ellefsen Eide sier de opplever det veldig krenkende at Løgnaslaget fortsetter å bruke ordet.

- De har forklart at grunnen til at de har kalt henne for det, er at det skal vise deres holdning til hva hun har uttrykt tidligere. Det mener vi er irrelevant. Vi ønsker egentlig ikke å gi denne saken mer oppmerksomhet, for vi ønsker ikke å gi Løgnaslaget mer publisitet rundt den krenkende omtalen, sier Eide.

<strong>VIL IKKE SENSURERE:</strong> Pål Mangor Kvammen, produsent for revyen «Løgnasevangeliet», sier at de ikke vil sensurere. Bildet er fra utdeling av komiprisen i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
VIL IKKE SENSURERE: Pål Mangor Kvammen, produsent for revyen «Løgnasevangeliet», sier at de ikke vil sensurere. Bildet er fra utdeling av komiprisen i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Til Høyesterett

Bakgrunnen for den såkalte hijab-saken var at Malika Bayan høsten 2015 gikk inn i Hodnes frisørsalg iført hijab. Ifølge tiltalen skal Hodne ha avvist Bayan da hun spurte hva det kostet å stripe håret, og sagt at hun ikke ville «ta på sånne som henne».

Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet, og sa hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen med hijab.

I tingretten ble hun dømt for diskriminering på grunn av religion, og ilagt en bot på 10.000 kroner. I lagmannsretten ble boten redusert til 7.000 kroner. Lagmannsretten reduserte boten fordi retten «ikke helt kan se bort fra at den fornærmede oppsøkte salongen for å se hvordan tiltalte ville reagere». Hodne har anket saken til høyesterett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer