Revyimperiet slår sprekker

Tom Sterris teaterimperium kan være i ferd med å rakne. I går fikk fire aksjeselskaper han er involvert i, varsel om tvangsoppløsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Revykongen Tom Sterri og medeierne har to uker på seg til å ordne opp. I går kunngjorde Brønnøysundregistrene at selskapene ikke har et styre som fyller vilkårene i aksjeloven. 1. oktober sto selskapene uten styreformann, og det er ulovlig ifølge aksjeloven. Skifteretten kan oppløse selskapene uten varsel hvis ikke Sterri og co. får orden på sakene.

Problemer i kø

Problemene står i kø for Sterri og hans medeiere. Alle de fire selskapene ABC Produksjon AS, AS Revyteater, ABC Teaterdrift AS og ABC Teatret AS er tynget av gjeld. De fire selskapene har ifølge årsregnskapene for 2001 en samlet gjeld på 8,7 millioner kroner. Aller verst er det for ABC Teaterdrift AS, som har 7,1 millioner i gjeld.

For andre år på rad har revisor påpekt at regnskapene er ulovlige, ifølge aksjelovens ' 8-7.

Det betyr at selskapene har lånt ut penger seg imellom, for så å nedskrive flere av lånene som tap fordi aksjekapitalen er tapt i selskapene.

Revisor påpeker at aksjekapitalen i tre av selskapene er tapt. For ett av dem - ABC Produksjon AS - stiller revisor spørsmål om det er grunnlag for videre drift.

Solid inntektsfall

De fire selskapene hadde samlet sett et overskudd på 1,9 millioner kroner i fjor, men selskapenes økonomi er skakkjørt etter at de i 2000 ble drevet med seks millioner kroner i minus. Sjøl har Sterri og hans kompanjonger Anders Moland og Ketil Aamodt en god privatøkonomi etter at de solgte bomberestene av ABC-teatret for 24 millioner kroner. Pengene er ikke regnskapsført i noen av aksjeselskapene. Ketil Aamodt er nå ute som eier. Fabian Stang var i 2001 inne med en liten eierpost.

- Den har jeg ikke lenger, og derfor ønsker jeg heller ikke å si noe videre om dette, sier Stang.

I år 2000 hadde Sterri som en følge av salget en inntekt på 7,8 millioner kroner og en formue på rundt 5,2 millioner.

Mange med kjennskap til ABC-systemet har lurt på hvorfor Sterri og co. ikke bruker pengene fra salget til å rette opp den skakkjørte økonomien i aksjeselskapene. I et intervju med Dagbladet i fjor sa Sterri at han betraktet salget av teatret som privat.

- Jeg har mange bein å stå på. Privatøkonomien er usedvanlig god, så jeg kan slutte i morgen og ta fri resten av livet hvis jeg vil.

I fjor tjente Sterri betydelig mindre: 43800 kroner. Formuen er krympet til to millioner.

Opp av asken

Til tross for det økonomiske rotet pågår nå oppbyggingen av ABC-teatret i Oslo. Lokalene, som etter planen vil stå ferdige våren 2003, får tilbake sitt gamle navn Edderkoppen. Sterri & co. har overlatt oppbyggingen til Edderkoppen Teatereiendom AS (tidligere SEFF Teatereiendom AS).

Det lyktes ikke Dagbladet å få kontakt med Tom Sterri eller Anders Moland i går.

OPP FRA ASKEN: Wenche Foss og brødrene Bård og Vegard Ylvisåker var med da Tom Sterri la ned grunnsteinen til nye Edderkoppen Teater i Oslo. Det bygges på tomta til ABC-teatret, som ble ødelagt i en eksplosjon i 1999.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer