«The Rise of Skywalker»

- Rey burde bli ond

Hennes mørke sider vil utforskes, mener ekspert om Rey i neste og siste episode av «Star Wars». Filmens nye trailer får fansen til å koke.

FANTEORIER: Traileren til «Star Wars: The Rise of Skywalker» viser hovedpersonen Rey med et rødt lasersverd. Nå spekuleres det kraftig i hvorfor. Video: Disney / Lucasfilm Vis mer

Flere tiår med folkekjær filmhistorie skal avsluttes i desember og forventningene til millioner av fans verden over er enorme. En hver sniktitt på den kommende storfilmen «Star Wars: The Rise of Skywalker» får fanteorier og Twitter til å løpe løpsk, og den nye traileren til det niende kapittelet i den originale «Star Wars»-historien er inget unntak.

Klippets første halvdel er et slags farvel, en oppsummerende og nostalgisk tilbakeblikk på de tidligere filmene, både George Lucas' originale trilogi (1977-1983) og forhistorie-trilogien (1999-2005).

TILBAKE TIL JUL: Fra venstre: Chewbacca, droidene BB-8 og C-3PO, Rey, Poe og Finn. Foto: Disney / Lucasfilm
TILBAKE TIL JUL: Fra venstre: Chewbacca, droidene BB-8 og C-3PO, Rey, Poe og Finn. Foto: Disney / Lucasfilm Vis mer

Dobbel lyssabel

Det er imidlertid trailerens avslutning som vekker reaksjoner. Helt til slutt fyrer hovedperson og jedihelt Rey opp et splitter nytt, «brettbart» og rødt lasersverd. Fargen er ensbetydende med filmens sith-skurker og at sverdet også har to farlige ender, er en krystallklar referanse til Darth Mauls dødelige og berømte sith-redskap i «The Phantom Menace».

SITH-REY?: Skuespiller Daisy Ridley i rollen som en tilsynelatende ond versjon av jedien Rey. Foto: Disney / Lucasfilm
SITH-REY?: Skuespiller Daisy Ridley i rollen som en tilsynelatende ond versjon av jedien Rey. Foto: Disney / Lucasfilm Vis mer

At det er nettopp Rey som svinger et slikt sverd, ikledd en svart kappe, får fans og seere til å diskutere heftig: Har vår heltinne gått over til den mørke siden?

Palpatine returnerer

Eller er det en klone? Blir hun korrumpert av erkeskurken Darth Sidious, også kjent som keiser Palpatine, hvis stemme kan høres over bildene? Eller er dette bare en visjon av hva som kan bli dersom hun ikke bekjemper Kylo Ren og Palpatine?

Mørke visjoner et velkjent grep i SW-universet og kaster ikke bare lys over karakterenes utvikling, men også hvilke retninger og fristelser de må unngå. Skuespiller Daisy Ridley blir spurt av Yahoo News om bildene som får fansen til å se rødt.

- Bevisene er på skjermen. Tolk det som du vil, men det er ingen røyk uten ild, sier hun kryptisk.

Samtidig er keiser Palpatine, sist sett kastet ned i avgrunnen av Darth Vader i «Return of the Jedi», sin overhengende og snortrekkende tilstedeværelse på filmens nye plakat definitivt et urovekkende frampek. Det er bekreftet at karakteren returnerer (spilt av Ian McDiarmid), og noen går så langt som å spekulere i om den avdøde slemmingen Snoke egentlig er Palpatine.

PLAKAT: Blått mot rødt, godt mot ondt. Bak lurer Darth Sidious. Foto: Disney / Lucasfilm
PLAKAT: Blått mot rødt, godt mot ondt. Bak lurer Darth Sidious. Foto: Disney / Lucasfilm Vis mer

- Burde gi seg hen

I en grundig og dyptpløyende analyse av de få sekundene i traileren man får se av Rey i sithfarger, skriver «Star Wars»-ekspert og Nerdist-journalist, Lindsey Romain, om hvorfor den i utgangspunktet rene og gode Rey burde gi seg hen til ondskapen. Hun mener blant annet at det vil gjøre gjøre Star Wars-universet dypere og rikere.

Etter som Rey har avvist den mørke siden av kraften to ganger tidligere, tror Romain at filmskaperne kommer til å flørte mer tematikken denne gangen. I likhet med Rey har hennes motstander Kylo Ren (Adam Driver) blitt slitt mellom gode og onde krefter.

- Om hun omfavner den mørke siden helt og konverterer selv, eller bare fristes med muligheten, er klippet bevis for at hennes mørke side vil utforskes. Det hadde vært fint å se henne akseptere den og deretter utvikles videre i det onde. På samme måte ville det vært positivt å se Kylo Ren ta den andre veien, at han trekkes helt over til den gode siden, godtar den og gir seg hen, skriver hun.

SLÅSS: Adam Driver (Kylo Ren) og Daisy Ridley (Rey) har barket sammen tidligere. Foto: Disney / Lucasfilm
SLÅSS: Adam Driver (Kylo Ren) og Daisy Ridley (Rey) har barket sammen tidligere. Foto: Disney / Lucasfilm Vis mer
TRIO: Finn, Poe og Rey finner noe som ser ut til å være rester av Dødsstjernen. Foto: Disney / Lucasfilm
TRIO: Finn, Poe og Rey finner noe som ser ut til å være rester av Dødsstjernen. Foto: Disney / Lucasfilm Vis mer

Premiere til jul

Romain mener videre at en slik utvikling er mer sannsynlig nå enn før, fordi de siste to «Star Wars»-filmene i større grad enn i tidligere episoder har utforsket gråsonen mellom godt og ondt.

Om Rey ender opp som helt eller skurk avsløres til vinteren når «Star Wars: The Rise of Skywalker» har norgespremiere 18. desember. Regissør er J.J. Abrams, som også har skrevet manus sammen med Chris Terrio.

I andre sentrale roller finner man Oscar Isaac (Poe Dameron), Kelly Marie Tran (Rose Tico) og John Boyega (Finn). Videre blir det gjensyn med både Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Organa) og Billy Dee Williams (Lando Calrissian).

I mellomtida: Ønsker man å grave seg dypere ned i spekulasjonene om neste film, kan Reddit-tråden om «Star Wars» være et godt sted å ta første spadetak.