«HELLIG»: Artikkelforfatteren ønsker at flere velger bort kjøttet på julaften. Men klarer du deg uten ribbe ? Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
«HELLIG»: Artikkelforfatteren ønsker at flere velger bort kjøttet på julaften. Men klarer du deg uten ribbe ? Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Debatt: Julemat

Ribba er helligere enn kirka

Selv på julaften kan vi forandre oss, og det har vi bevist gang på gang

Meninger

Det skjedde i de dager da det gikk ut befaling fra Matprat som dyttet nordmenns øyne full av svor i hver eneste kanal, at Mattilsynet avslørte forholdene på gården. Da våknet nordmenn, og sluttet å kritisere innvandrere, og tok tak i sin egen tradisjon. Det skjer nok ikke i år, for ribba er helligere enn kirka.

SPRØ SVOR: Dette er metoden som garanterer sprø svor. Video: Dagbladet Mat Vis mer

Året har vært preget av nordmenns syn på andres kultur, og alle skal endre seg. Selv skal vi sitte her med ribbefett på haka julaften, for sånn har det alltid vært.

Det fantastiske med kultur og tradisjon er heldigvis at det alltid kan endres til det bedre. Selv på julaften kan vi forandre oss, og det har vi bevist gang på gang. Hvor mange har ikke fått seg en kjæreste og tilpasset seg tradisjoner, og hvor mange har ikke gått fra å kjøpe gavekort som aldri blir brukt, til å gi penger til veldedighet?

Kultur er levende. Alt som lever forandrer seg, hvis ikke stagnerer den og dør. Jula er en perfekt tid for refleksjon rundt egne vaner, og med solsnu kan vi selv få en ny vår.

Likevel blir folk rasende når jeg ønsker meg at flere velger bort kjøttet på julaften. For alle vil ha frittgående gris, men den skal ikke koste mer enn 50 kroner kiloen.

Regnestykket går ikke opp, men Matprat befaler.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.