STOR FORFATTER: Richard Ford står hvert år på lista over de som kan få Nobelprisen. Selv framhever han en norsk kollega og venn, Per Petterson. «En fabelaktig forfatter som skriver ut fra det han vet,» sier Ford. «Og det er gjenkjennbart overalt.» Foto: Jørn H. Moen
STOR FORFATTER: Richard Ford står hvert år på lista over de som kan få Nobelprisen. Selv framhever han en norsk kollega og venn, Per Petterson. «En fabelaktig forfatter som skriver ut fra det han vet,» sier Ford. «Og det er gjenkjennbart overalt.» Foto: Jørn H. MoenVis mer

Richard Ford (72) hater tanken på å dø midt i arbeidet med en roman

- Å øve seg på å skrive det helt store, er en dyp tilfresstillelse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg skulle gjerne likt å høre hva Frank Bascombe synes om Donald Trump. At han kunne kommentert ham, slik han tidligere har hatt synspunkter på George Bush. Hvis jeg skulle skrevet om Trump i en roman, ville jeg måtte finne på noe nytt og interessant. Brukt fantasien og skapt noen tanker som ikke var der fra før.

Richard Ford er tilbake i Lillehammer. Han var også her i 2005, da han nettopp hadde skrevet sin tredje roman om Frank Bascombe, «Uavhengighetsdagen». Siden den gangen har Barack Obama vært president, og snart skal han forlate det hvite hus.

Ford er blitt elleve år eldre, men er fortsatt like høyreist, imøtekommende og vennlig. Den høye pannen gir ham et aristokratisk preg. Han hadde trolig gjort seg som jurist i marinen, et yrke han hevder at han har drømt om hele livet. Tøyser han? Han som har brukt livet til å bli en av USAs beste og mest leste forfattere?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn