Ricky Gervais Derek er snill. Og veldig dum.

Derek er feel-good lytehumor

NOE HELT ANNET Ricky Gervais nye skikkelse, Derek, er noe ganske annet enn Gervais sjef fra "Office". For Derek er snill. Foto: Netflix
NOE HELT ANNET Ricky Gervais nye skikkelse, Derek, er noe ganske annet enn Gervais sjef fra "Office". For Derek er snill. Foto: NetflixVis mer

Ricky Gervais var sjefen i "The Office" - et menneske med selvbildet blåst opp til bristepunktet med helium, mindre empati enn en gretten flodhest og en selvinnsikt som bare kunne oppdages med nanoteknologi. 

I Derek, Gervais nye serie, som han både har skrevet og spiller hovedrollen i, er han en helt annen figur. Han har tittelrollen som den eiegode Derek. Derek er ansatt på gamlehjemmet og renner over med empati: Han vet ikke hva godt han kan gjøre for folk.

Beklageligvis mangler han også fullstendig evne til å holde på hemmeligheter, til å forstille seg, eller til å vurdere situasjon eller mennesker.

Han beveger seg gjennom verden med merkelig frisyre, høyvannsbukser og slitne gensere, så lut i ryggen at man på avstand kunne tatt ham for en bakkeskråning. Derek er snill, men han er alt annet enn intelligent. Når byråkraten fra kommunen hviskende spør bestyrer Hannah om Derek er handikappet, svarer hun: Ja, han er for snill for sitt eget beste.

Hannah er en fin rolle for Kerry Godliman. Hun er det varme normale referansepunktet i en stab av raringer, bestyreren som kjemper for human behandling av eldre og ansatte. Hun er også single, men burde likevel absolutt ikke spurt Derek om hjelp til å finne ut om den kjekke besøkende mannen er homofil. Karl Pilkington er den alltid oppfarende. sinte vaktmesteren. Kev er den alltid like berusede kameraten som bare tenker sex, snakker sex og mislykket prøver å få seg sex.

Formen er "Mockumentary" - liksom-dokumentar - akkurat som i The Office. Aktørene snakker direkte til kameraet når ikke kameraet filmer annen handling. I første episode tar det litt tid å skjønne farmen og få alt på plass. Da ligner det hele til forveksling på lytehumor.

Men allerede i andre episode er termostaten skrudd opp på gamlehjemmet: Humoren blir varmere, menneskene mer levende - en hyllest til troen på at det er plass til alle slag og til troen på at mennesker ikke har lenger tid på jorden enn at vi bør være litt sniller med hverandre. Å bruke røff humor for å gjøre varm sentimental menneskekjærlighet mer spiselig for oss, er jo absolutt et nytt grep.

Serien slippes rett på Netflix, og alle episodene i første serie er tilgjengelig fra torsdag 12. september.