Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ridderen av de ekle dyr

Hver dag i påsken kan du lese krim i Dagbladet. I dag starter Jo Nesbø og Arne Nøst føljetongen «Sort enke».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sort enke? Jo, du vet, det er edderkoppen som dreper partneren etter paringen. Hunnedderkoppen spiser opp den slitne hannen etter samleiet.

Jo Nesbø forklarer zoologien i tittelen på Dagbladets påskekrim. Naturligvis måtte det være et dyr med her også. Hans første kriminalroman het «Flaggermusmannen» og den neste «Kakerlakkene».

Den «sorte enken» i krimføljetongen er Mia, 32 år og farmasøyt. På jappe-kafeen Barock blir hun sjekket opp av Arve. De inngår et ekteskap som er en frodig terrorbalanse med groteske innslag. Det går bra inntil Mia vil ha barn. Den pseudo-psykopatiske ektemannen som har lekt med tanken på å ta livet av henne siden første kvelden de elsket på gulvet i leiligheten hennes, innser at hun må ryddes av veien- før han blir det. Ektemannen vet bedre enn «å undervurdere en hormonelt motivert kvinne», som Nesbø uttrykker det.

Han er egentlig poptekst-forfatter Jo Nesbø. Ved siden av alt annet. Siviløkonom, aksjemekler, skribent og musiker i Di derre.

- Hvordan vil du karakterisere hovedpersonen Arve?

- Han er 90-åras «mannen som ikke kunne le». Arve opplever ikke livet gjennom seg selv, han leser seg til det. Han har lest masse om psykopater, men han vet at han har følelser, i hvert fall én- hatet. Slik argumenterer han seg ut av psykopat-antakelsen.

- Det er likevel litt sterkt å leke med tanken på drap den første kvelden han er sammen med Mia, hvorfor hater han så sterkt?

- Jeg synes det er skrevet nok bøker om bakgrunnen til menn som hater kvinner og deres seksualitet. Jeg bretter ikke ut Arves barndom, vi aner den bare. Poenget nå er at han elsker å hate, særlig kona si.

- I den siste boka di, «Kakerlakkene», med handling fra Bangkok, har du med en solid psykopat. Er det en mennesketype som fascinerer deg?

- På mange vis, ja. Jeg har lest meg opp på psykopater. Det står i bøkene at de er attraktive og pene, tenk det- pene!

Kanskje er psykopaten det menneske som er best tilpasset det neste årtusen. Det er fullt mulig å fungere uten medfølelse, omsorg og innlevelse. Muligens er det også mye lettere, men definitivt mye tristere, sier Jo Nesbø. Kunstneren Arne Nøst har illustrert «Sort enke» med sin sterke og uttrykksfulle strek. Nøst sier at han har et ytterst fordomsfullt forhold til påskekrim.

- Hvem er det som har designet kravet om å lese krim i påsken? Jeg synes det er lite god krim og vil bruke påsken til alt annet enn å lese krimbøker. Men Jos fortelling er akkurat så infam, så energisk og svart at jeg måtte revurdere den oppfatningen.

Arne Nøst og Jo Nesbø er bysbarn fra Molde og kjenner hverandre godt fra før. De har jobbet godt sammen, og begge understreker det gode i avisformatet. Arne Nøst sier det slik:

- Det er en glede å komme ut i uinnbundet form.